Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi! Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi!

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hayırlar köyünde, köy muhtarı ile birlikte bir çiftçinin geçtiğimiz ay, araç üstünden ucuz diye aldıkları DAP gübrenin içeriği analiz ettirilince, gübrelerin sahte olduğu ortaya çıktı.  

MUHTAR VE ÇİFTÇİNİN UCUZ DİYE ARAÇ ÜSTÜ ALDIKLARI GÜBRELER SAHTE ÇIKTI

Araç üstü satış yöntemi ile DAP gübrenin çuvalını 650 liradan alan çiftçi, gübreyi analiz yaptırınca büyük bir şokla karşılaşıyor. İGSAŞ logolu DAP gübreden köy muhtarı 20 çuval, çiftçi ise 290 çuval alırken, söz konusu çuvallardan şüphelendikleri için analiz yaptırmak istediler.

GÜBRE SAHTEKARLIĞINDA HİÇ BİR SINIR TANINMIYOR!

Yapılan analizlerde azot ve fosfor oranları düşük çıkarken, Gübre Takip Sistemi üzerinden yapılan incelemelerde söz konusu gübrenin sahte olduğu ortaya çıktı. Çuvallar üstündeki DNA Bandrollerin GTS veri tabanı üzerinden yapılan incelemede, söz konusu ürünlerin 2020 ve 2021 yıllarında Şanlıurfa ve Aksaray illerinde vatandaşlara satış yapılan ürünler olduğunun ortaya çıkması, gübre sahtekârlığında hiçbir sınır tanınmadığını ortaya koydu.

Yetkililer, çiftçileri araç üstü gübre satışı konusunda kesinlikle uyarırken, çiftçilerin bilmedikleri firmalardan gübre almamaları konusunda uyarırken, alınan gübrelerin de GTS üzerinden kontrol ettirmelerini istiyor.