Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, yetiştiricinin dijital platformu olan 'Yetiştirici Soruyor' da yetiştiricilerden gelen soruları cevaplandırıyor. 

Gülşen, besi hayvancılığında yetiştiricinin cevabını aradığı rasyonda arpa kullanımı ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

Bir besiciden gelen, ‘Rasyonda arpa kullanmanın besiye faydaları nelerdir?’ sorusuna cevap veren Gülşen, rasyonda arpa kullanmanın amacının hayvana enerji vermek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

nurettin gülşen

BESİ HAYVANCILIĞINDA RASYONDA ARPA NE ZAMAN VERİLİR?

İthal ette ESK'nın hijyen skandalına CHP'den tepki: Halkın sağlığını bile bile yok saydınız! İthal ette ESK'nın hijyen skandalına CHP'den tepki: Halkın sağlığını bile bile yok saydınız!

"Rasyonda arpa kullanımının amacı hayvana enerji vermektir. Özellikle besinin bitiş döneminde yani 400 kg’dan sonra aylık olarak artırılarak arpa ve mısır gibi nişastası yüksek yem maddelerinin yedirilmesi gerekir. Aksi taktirde hayvan dolmaz, sadece kaslı olarak kalır yağlanmaz.

ARPA HAYVANA NASIL VERİLMELİ?

Eğer arpayı kabaca kırdırıyorsanız ve kaba yem tüketim düzeyi azsa dışkıda arpayı görürsünüz. Gerek işkembe sağlığı açısından gerekse iyi sindirilmesi için arpanın ezilmesi ve pul gibi olması tavsiye edilir. Ne un gibi yapacaksınız ne de kaba ve iri kırma yapacaksınız. Bunu söylerken arpanın buharla flake yapılmasını kastetmiyorum, bildiğiniz ezmeyi öneriyorum"