Mera Kanunu 20. Madde Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı, 17 ilden gelen tarım ve orman il müdürleri ve şube müdürlerinin katılımıyla Samsun’da yapıldı. 

Mera Kanunu Değerlendirme Toplantısına, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Davut Özgür ve Samsun, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Rize, Tokat, Sivas, Mersin, Antalya, Konya, Şanlıurfa illerinden il tarım ve orman müdürleri ile çayır mera ve yem bitkileri şube müdürleri katıldı. 

Toplantıda; 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 20. madde uygulamaları (Yaylak ve kışlaklarda, 442 sayılı Köy Kanunu’nda öngörülen inşaatlar ile valiliklerden izin alınmak suretiyle imar mevzuatına göre yapılacak kullanma amacına uygun mandıra, suluk, sundurma ve süreklilik göstermeyen barınak ve ağıllar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine turizme açılması uygun görülen bölgelerde ahşap yapılar dışında, ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapılamaz) hakkında değerlendirme ve mevzuat düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.

SELAHATTİN ÇINAR

1 OCAK'TA PARSEL BAZLI ÜRETİM MODELİNE GEÇİLECEK

Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlığın dijital tarım anlamında büyük adımlar attığını belirterek, 1 Ocak 2023’te Parsel Bazlı Üretim Modeli Projesinin hayata geçeceğini kaydetti. Çınar, şunları kaydetti: “Bakanımız göreve geldikten sonra ‘hassas-dijital tarım’ konusunda çok çalıştı. Dijital tarım çalışan bir ekip de kurdu. İlk olarak 1 Ekim’de e-devlet-ÇKS entegrasyonunu gerçekleştirildi. 1 Ocak 2023’te de ‘Parsel Bazlı Üretim Modeli Projesi’ hayata geçecek. Bu uygulama ile hangi parselde hangi ürününün yetiştirileceği, bölgesinin planlanan üretimi ne olmalı gibi konular yer alacak. Örneğin x havzasında su kıtlığı var ama orada mısır yetiştiriyoruz gibi çeşitli kısıtlar göz önüne alınarak yapımına devam eden projeler. Bu dijital tarımın içerisinde ortak makine kullanımı, makine parkı, traktör önerisi, biçerdöver önerisi gibi çeşitli modülleri barındıran öneriler olacak”