TARIMDAN HABER ÖZEL / Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden (DATÜB) Dr. Ümran Küçüközdemir, Parla buğday çeşidinin özellikleri hakkında Tarımdan Haber’e kapsamlı bilgi verdi.

PARLA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİDİ

Parla’nın ekmeklik buğday çeşidi olduğunu kaydeden Küçüközdemir, Parla’nın erkenci bir çeşit olduğunu ve kuraklık stresinden kaçabildiğini kaydetti.

YEREL ÇEŞİTLERİN 4-5 KATI MODERN ÇEŞİTLERİN İSE 1,5-2 KATI VERİME SAHİP

Yerel çeşitlerin 4-5 katı, modern çeşitlerin ise 1,5-2 katı verime sahip olduğunu vurgulayan Küçüközdemir, Doğu Anadolu’da kuru tarım koşullarında yağışa bağlı olarak 450-700 kg/da verim verirken daha iyi ekolojik koşullarda 1000-1100 kg/da verime ulaşabildiğine dikkat çekti.

1 ton buğday kaç lira? Güncel buğday, arpa ve mısır fiyatları... 1 ton buğday kaç lira? Güncel buğday, arpa ve mısır fiyatları...

PARLA PAS HASTALIĞINA KARŞI ÇOK YÜKSEK TOLERANSA SAHİP

Parla’nın pas hastalıklarına çok yüksek toleransa sahip olduğunu ve kar örtüsüz şartlarda -17 0C'ye dayanıklı olduğunu ifade eden Küçüközdemir, şunları kaydetti:

KIŞLIK EKİM YAPILAN TÜM TARIM ALANLARINDA EKİLEBİLİYOR

“Ayrıca diğer çeşitlerimize göre kurağa daha dayanıklıdır. Uzun boylu olmasına karşın sapı sağlam olduğu için yatmaya dayanıklıdır. Doğu Anadolu ve benzer ekolojiye sahip bölgelere önerilebileceği gibi kışlık ekim yapılan tüm tarım alanlarına önerilir” dedi.