Ayça ONURALMIŞ

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada, Adana'da ekim nöbeti yapma açısından pamuk, mısır ve soyanın ön plana çıktığına dikkat çekerek, “Dünyada ve Türkiye'de oluşan fiyatlar sonucunda bu sene pamuk ekiminde hem Ege'de hem de Çukurova'da bir miktar artış bekleniyor. Pamuğun fazla ekilmesi en çok mısırı etkiledi. Mısırda düşüş yarattı" diye konuştu.

1 Ocak 2017 tarihinden itibaren havza bazlı destekleme modeline geçildiğini anlatan Doğru, Belirlenen toplam 941 ilçenin her birinin ayrı bir havza kabul edildiğini ve bu ilçelerde ön plana çıkacak ürünler üzerinden fiyat-fark desteklemesi yapılacağını kaydederek, “toplam 21 ürün desteklenecek. Adana'da da her bir ilçe bir havza kabul edilerek her ilçedeki ekim yapılan belli başlı ürünler belirlendi. Adana'da bizim ön planda ekilmesini istediğimiz ürünler özellikle Seyhan, Yüreğir, Karataş, Ceyhan gibi büyük ova içerisinde pamuk, soya, mısır, yem bitkileri ve buğday. Zaten yem bitkileri ve buğday, Türkiye'deki 941 havzanın hepsinde destekleniyor. Diğer ürünler de su ve toprak yapısına göre tespit edildi" ifadesini kullandı.

Çukurova'nın pamuğa dönmesi gerektiğini savunan Doğru, şunları kaydetti:

“Hem toprağın sürekli mısır ekilmesinden dolayı yorulmasını önlemek açısından hem de mısır üretenler açısından faydası var; çünkü o zaman mısır arzı fazla olmayacak ve fiyatlar da daha dengeli oluşacak. Türkiye'de şu anda 1 milyon 600 bin ton lif pamuk ihtiyacı var. Bunun geçen seneki rakamlarla 580 bin tonunu Türkiye üretti ve 1 milyon tonun üzerinde pamuk ithal edildi. Bu sene yüzde 20 civarında artış olmasını, yani 720 bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Gelecek yıllarda hem desteklerin artması hem de çiftçinin daha fazla kazanması sonucunda, bu üretimin 90'lı yıllarda olduğu gibi 1 milyon tonlara yükselmesini bekliyoruz. Şu anda tüketimin yüzde 45'ini üretimle, yüzde 55'ini ithalatla karşılıyoruz. Destekler artarsa çiftçimiz eskisi gibi ekim yapmaya devam edecektir.

Buğdayda Fiyatlar Yüksek Açılacak!

Adana buğdayda Türkiye'deki toplam üretimin yaklaşık yüzde 6'sını üretiyordu. Fakat bu sene buğday ekiminin geçmiş yıllara göre az olduğunu görüyoruz. Adana her türlü ürün ilk turfanda hasat edildiği için fiyatlarının da oluştuğu bir bölgedir. Buğday yine ilk hasat edileceği için fiyat burada oluşacak ama az üründen dolayı fiyatların da yüksek açılmasını bekliyoruz. Ayrıca Rusya'dan ithalatın durdurulmasının da fiyatların yüksek açılması yönünde etkisi olacağını düşünüyorum."

Kaynak: Dünya