Süt üretim miktarı her ay bir önceki aya göre ortalama %3 azalıyor. Ayran ve tereyağı üretimi kısmen artsa da 2022 yılı süt üretimi bir önceki yıla göre % 2,9 oranında azaldı.

Et, süt hepsi azalıyor.

2022 yılı ilk 6 ayında yurda giren turist sayısı 19 milyon 538 bin.

2021 yılı ilk 6 ayında 10 milyon turist gelmiş. Yani bu yıl 10 milyon daha fazla insanı doyurmuşuz. 10 milyon fazla kişi ortalama 5 gün kalsa fazladan 5 kahvaltı, 5 akşam yemeği, 5 öğle yemeği demek. Her biri için fazladan ete, süre, yoğurda yağa ihtiyaç olmasına rağmen iç pazarda süt miktarı düşmüşse ve turistler hala yemek yemeye devam ediyorsa demek ki halk daha az et daha az süt yemiş.

Sıradan matematik bilgisi bile iç pazardaki daralmayı gözler önüne serebilir. Rakamlar karışık gibi görünse de süt miktarının azalması için ya süt veriminin düşmesi ya da süt ineklerinin kesime gitmiş olması gerekir. Üretici maliyetleri karşılayamazsa süt inekleri kesime gider süt üretimi azalır ya da süt inekleri yeterli beslenemez süt verimi düşer. Hangi taraftan bakarsan bak dertli bir durum.

OKULLAR AÇILACAK ET YOK SÜT YOK

Giderek daha az yiyoruz, daha kötü besleniyoruz. Önümüzdeki hafta okullar açılacak. Çocuklar sabah süt içmeden okula gidecek, akşamları yoğurt yiyemeyecekler, et de yok. İlkokul yaşındaki çocukları için temel besin kaynakları et, süt, yoğurt ve peynir. Hepsinde üretim düşüyor fiyatlar yükseliyor.

ÇAY ÜRETECİSİNİN TERİ KURUMUŞ HALA ÖDEME YOK

Mayıs çayının üzerinden aylar geçmiş köylünün teri kurumuş organik çayın fiyatı daha yeni açıklanıyor. Organik çay fiyatı 12,50 TL olarak açıklandı. Kesintilerden sonra üreticinin eline geçecek para kg başına 11.92 TL. Geçmiş yıllarda organik çay fiyatı konvansiyonel çayın 2 katı olarak açıklanıyordu bu yıl organik çay üreticisi zararda.  2022 çay fiyatı 6 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı. Normal koşullarda organik çayın fiyatı en az 14 Tl olarak açıklanmalıydı.

ÇAY ÜRETECEK YER YOK

Organik Çay daha çok Hemşin gibi dağlık bölgelerde küçük arazilerde yapılıyor. En fazla çay üreten 3 ton üretemiyor. Yılda 3 sürüm almak çok kısıtlı bölgelerde mümkün.  Çay üreticisinin kazancıyla bir yıl geçinmek imkânsız.

Ortalama 3 ton çay üreten üretici yıl boyu maksimum 7 ton çay satıyor. Aldığı para en fazla 80 bin TL. İşçi parası, gübre, ulaşım, bakım maliyetleri derken elde kalan açlık sınırına bile yaklaşamıyor. Bu rakam en iyisi. Çoğu ailede araziler bölünmüş yıllık çay miktarı 2 tonu bile bulamıyor. Hani şu köye dönün diyenler var ya işte bu rakam tam onlar için. Köye dönenler akraba tartışmaları arazi kavgalarıyla hayattan soğuyor.

ARININ DİŞİNİN KOVUĞUNA YETMEZ

Arıcılık Hemşin ve Rize’de geçim kaynaklarından biri, petek başına yıllık verilen destek geçen yıl 20 TL idi bu yıl o da henüz açıklanmadı. Bozdur bozdur harca arının bile dişinin kovuğuna yetmez. Hayvancılık dersen Allah’a emanet buzağı başına verilen destek 375 Tl süt mü alsak, bankaya mı yatırsak yoksa buzağı adına bitcoin mi alsak artık siz düşünün.

Buğdayda, pamukta, ayçiçeğinde, fıstıkta, fındıkta benzer rakamlar benzer hikâyeler.

ÇİFTÇİNİN BÜYÜĞÜ MAKBUL

Köylü çiftçiler senin benim gibi çoğu açlık sınırında. Bir kısmı yoksul, mutlu azınlık her yerde mutluluk içinde yaşıyor. Onun arazileri büyük, destekleri büyük, hayalleri büyük.

DEVLET BÜYÜKLERE DESTEK

Devlet büyüklerin hayallerine destek veriyor, bankalar onların hayalleri için çalışıyor. Küçük her yerde küçük köyde de şehirde de.

ZAFERİN 100 YILINDA ENDİŞELİYİZ

Daha yeni 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. Yılını kutladık. Zafer 100 yaşını doldururken biz endişeyle, korkuyla, adalete olan güvencimiz azalarak kaygılı sabahlara uyanıyoruz.

ANADOLU’NUN MAYASI BOZULMUŞ

Oysa biz Malazgirt’te Orta Asya’dan getirdiğimiz ziraatçilikteki deneyim ve maya kelamıyla Anadolu’yu mayalamıştık, kök salmıştık. Kurtuluş mücadelesinde gencecik çocukların kanıyla mayamız yeniden tutulmuş, yokluk içinde bağımsızlık mücadelesi vermiştik.

Aradan 100 yıl geçmiş Anadolu Mayası bozulmuş.

TÜM LİGLERDEN DÜŞMÜŞÜZ

Adalete olan inanç azalmış, adaletin kendisi ürkek, yokluk dört bir tarafta sırça köşklerde hayat tozpembe. Her şey çalınıyor umutlar, hayaller. Liyakatsızlar eli sopalı pervasızca ahkâm kesiyorlar. Bilim teknoloji sınıfta kalmış. Tüm liglerden düşmüşüz demokrasi hayal olmuş, toplumun her kesiminde, kurumlarda rüşvet çarkları durmadan tüketiyor çiğniyor değerleri, değerlileri.

Suçlular hep dışarda, aracılar, stokçular, çekemeyenler.

TOPRAK HASTA İYİLEŞTİRECEĞİZ

Birileri çıkıp tarım bitti diyor, bitmedi bitmeyecek. Toprağımız hasta iyileştireceğiz, desteklerimiz karman çorman, kıymetsiz düzelteceğiz. İklim krizde teknoloji geliştireceğiz. Maliyetler tepetaklak düzelteceğiz. Çiftçi yoksul zenginleşeceğiz. Olanların farkındayız kanmayacağız. Toprağı, Anadolu’yu yeniden mayalayacağız, vazgeçmeyeceğiz.

PES ETMEYECEĞİZ

İçte ve dışta düşmanlarımız var. Bizi boş işlerle meşgul eden, gerçek sorunlarımızın üzerini örtüp bizi hedeften uzaklaştırmak isteyenler var, pes etmeyeceğiz.

Tarımın geleceğine, kendi geleceğimizi inşa edeceğiz.

 Teknolojiyle, bilimle…