EKÜY projesi bilgilendirme toplantısına İl Müdür Vekilimiz Sayın Zülküf Yıldırımoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci ile İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli teknik personeller katıldı.
Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan İl Müdür Vekili Yıldırımoğlu, Entegre mücadeleyle ilgili daha önceden birçok projenin hayata geçirildiğini ve başarıyla uygulandığını belirterek, "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi adı verilen EKÜY Projesinin çalışmalarına başlandı. Bu projenin bölge çiftçisi tarafından başarıyla uygulanması için ilgili teknik elemanlara büyük sorumluluklar düşmektedir" dedi.

Yıldırımoğlu, "Bakanlığımızca kimyasalların yönetimi, özellikle ihracat ve iç tüketime sunulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması için bu çerçevede yapılan düzenlemelerin bir bütün olarak uygulamaya aktarılması ve yaygınlaştırılması amacıyla İlimizde 2017 yılından itibaren Kayısıda 'Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi' proje çalışmaları başlatılmıştır. Bilinçli üretim ve bitkisel üretim çalışmaları hedefi doğrultusunda hazırlanan EKÜY projesinde, üreticilerimiz Bakanlığımız, il ve ilçe müdürlüğü ile işbirliğini üst düzeyde tutmalı, teknik talimatlar doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeli, kendi tarlası, bağı ve bahçesindeki hastalık, zararlı yabancı otları ve doğal düşmanları tanımalı ve mücadele yollarını öğrenmelidir. Tarım ilaçlarını reçete ile almalı, uygulayıcı sertifikalarını alarak, üretici kayıt defterini düzenli tutmaları bu projenin genel uygulama esaslarındandır. Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak, gerek iç piyasada gerekse yurtdışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güveni arttırmalıyız" diye konuştu.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi'nin temel hedefleri, yenilenebilir doğal kaynakların korunmasını sağlamak, insanı, çevreyi ve doğal hayatı korumak, tarımsal üretimi ve verimliliği artırmaktır. EKÜY Projesinin İlimiz de uygulanacak olması, kayısının Başkenti Malatya'nın önemini bir kat daha artıracaktır" şeklinde konuştu.

4 konuda daha önce entegre mücadele çalışmaları yaptıklarını söyleyen Günci, "Entegre mücadelelerde kültürel önlemler, Fiziksel Mücadele, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele yöntemleri uygulanmalı, kimyasal mücadele ise en son çare olarak düşünülmelidir. Bir hastalık ve zararlı ekonomik zarar eşiğine gelmeden kimyasal mücadeleye baş vurmamalıyız. Bu mücadele yöntemlerini bir bütün olarak içerisine alan Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi EKÜY projesi ile sizlerin de büyük çabaları sonunda daha kaliteli yüksek verimli kalıntı problemi olmayan ürünler üretilecektir" ifadelerini kullandı.