Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı' eğitim çalışmaları başladı.

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde gerçekleşen eğitime, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal ve 17 ilçeden gelen 37 kadın çiftçi katıldı.

Eğitim açılışında konuşan Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün kurulduğu yıldan bu yana Manisa ve Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'ye bağcılıkla ilgili hizmet götürmeye çalıştığını kaydetti.

Ana amaçlarının araştırma olduğunu ifade eden Ünal, bu eğitimin amacının da daha önce tescil edilen Manisa Sultanı ve Saruhanbey üzüm çeşitlerinin tanıtımı ve yaygınlaştırılması olduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi de, Manisa'da tarımsal anlamda eğitim ve yayım çalışmalarının hızlı bir şekilde yürümekte olduğunu belirterek, eğitim çalışmalarının içinde günlük eğitimler, kurslar ve İl Müdürlüğünün kontrolünde kurulan özellikle kadınlara yönelik kadın kooperatifleri ve kadın çiftçi tarla okullarının bulunduğunu anlattı.

Çebi, projenin ilk ayağı olan eğitim programına, 17 ilçeden yaklaşık 30 kadın çiftçinin katıldığını ve bu eğitimlerin kadın çiftçiler için önemli olduğunu söyledi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da üzümün Manisa için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Sultani Üzüm adı altında yeni çeşitler geliştirilmeye çalışıldığını belirtti. Yeni geliştirilen alt türün tanıtımı için kadın çiftçilere bir araya geldiklerini kaydeden Bektaş, üretilen üzüm çeşitlerini geliştireceklerini ve piyasanın istediği türler üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından eğitimciler, kadın çiftçilere bağ budamayı uygulamalı olarak anlattı.

Tarım TV