İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Trakya'da ayçiçek ekili alanlarda görülen çayır tırtılına karşı Tarım ve Orman Bakanlığının topyekün alarma geçirilmesi gerektiğini belirterek, alınması gereken tedbirler konusunda şunları kaydetti:

TRAKYA'DA AYÇİÇEK TARLALARI YANIYOR

"Trakya ve Ayçiçeği tarlaları yanıyor. Evet ateş ile yanmasa da durum yangın kadar vahim. Bölgede "çayır tırtılı" felaketi yaşanıyor. Bakanlık drone ile mücadeleye başladık diyor. Topu topu, 4+6 drone ve belki 15 drone daha. Deve de kulak misali. Başka yok.

Trakya'da uçakla ilaçlama uzun yıllardır yasak. Makine ile veya insanlı aletlerle ilaçlama ise büyük parsellerde imkansıza yakın bir şey. Geriye ilaçlama aparatları ile uyumlandırılmış Helikopterleri kullanmak kalıyor. Bütün bunları engelleyen başka bir şey var: Arılar.

Havadan ilaçlama Arıcılık için ve faydalı tozlayıcı böcekler için zararlı. İşte bu yüzden diyoruz: Tarım bir ihtisas işidir. Fermuar'ın bir dişlisi atarsa kalanı işe yaramaz. O dişli atmamalıydı. Geçmişte olduğu gibi bugün de tırtılın gelişim dönemi izlenmeliydi.

ŞİMDİ HAMASET ZAMANI DEĞİL!

Şimdi uzaktan kumanda ya da hamaset zamanı değil. Yukarıda yazılı bütün/uygun araçlar, 24 saat içinde harekete geçirilmelidir. Bütün ekili tarlalar, CBS ve ÇKS üzerinden hangi ilaçlama tipine uygun ise o programa alınmalıdır. Bakanlık topyekün alarma geçirilmelidir.

Ve elbette bu ihmalin sorumluları için gereği yapılmalıdır. Tekrar edelim: Bu bir felaket. Toplam 15-20 günlük bir felaket. Sonrası zararlının yaşam döngüsü bitse de Ayçiçeği tarlaları da bitmiş olur. Takipteyiz."

ergin kahveci