İthal buğday fiyatları altın gibi çift taraflı yükseliyor. Bir taraftan kurlar artıyor bir taraftan buğday fiyatları. Dolar 8 liraya dayanırken, TMO’nun ithal ettiği fiyatlar da yükseliyor. Ekmeklik buğdayı 25 Ağustos’ta yapılan ihalede liman maliyeti hariç ortalama 222 dolardan ithal eden TMO, dün yapılan ihalede ise ortalama 257 dolardan ithal edecek. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), dün 135 bin ton ekmeklik buğday ithalat ihalesi yaptı. İhalede oluşan fiyatlar buğday fiyatlarının seyri açısından kaygı verici bulundu. 135 bin tonluk ekmeklik buğday ihalesinde ithal buğday, liman maliyeti hariç ortalama 257 dolardan ithal edilecek. 

TMO’nun ekmeklik buğday için 25 Ağustos ve 15 Eylül’de yaptığı ihalede oluşan fiyatlar dünkü ihaleye göre daha düşüktü. 25 Ağustos’ta yapılan 390 bin tonluk ihalede ortalama fiyat 222 dolar, 15 Eylül’de yapılan 440 bin tonluk ihalede ise 245 dolar olarak gerçekleşmişti. 

SÖZ KONUSU İTHALAT OLUNCA KAMUOYUNA HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPILMIYOR 

Buğday ithalatıyla ilgili yapılan ihaleyle ilgili TMO’dan kamuoyuna hiçbir şekilde açıklama yapılmazken, fiyatların yükseleceği bilindiği halde TMO’nun fiyatların düşük olduğu dönemde neden yüksek tonajlı ithalat ihalesi yapmaması soru işaretlerine neden oldu.

İTHALATTAKİ PLANSIZLIĞIN TÜRKİYE'YE FATURASI 120 MİLYON LİRA 

Son üç ihalede ithal edilecek olan (965 bin ton) ekmeklik buğday, Ağustos ayında yapılan ihalede toptan alınmış olsaydı, Türkiye yurtdışına 15 milyon dolar daha az döviz ödemiş olacaktı. Aralarında fazla bir zaman olmamasına rağmen Ağustos ayında yapılan ihale ile 8 Ekim’de yapılan ihaleler arasında oluşan fiyatlardan dolayı Türkiye 15 milyon dolar yani yaklaşık 120 milyon lira daha fazla para ödemiş oldu.  

TMO'NUN AÇIKLAMADIĞI FİYATLARI ZİRAAT MÜHENDİSİ FAİK TOY AÇIKLADI 

Ziraat mühendisi, çiftçi Faik Toy, Twitter hesabı üzerinden dün yapılan ihaleyle ilgili dikkat çeken paylaşımlarda bulundu. TMO tarafından açıklanmayan ihale sonuçlarını kendi sayfasından paylaşan Toy, çiftçiye verilmeyen fiyatın ithal edilen buğdaya verilmesine tepki gösterdi. Diğer yandan yapılan ihalenin hiç bir şekilde haber yapılmadığına da dikkat çeken Toy, "İthal buğday haberine sansür yok ama kendi kendilerini sansürlüyorlar" eleştirisinde bulundu.