TMO, buğday ve arpa satış fiyatlarını belirleyerek Ekim ayından itibaren bu iki üründe satışa başlayacağını duyurdu. Piyasada ekmeklik buğday 2.000 TL/Ton, makarnalık buğday 2100-2150 TL/Ton ve arpa fiyatları 1400 TL/Ton civarında seyrederken, TMO piyasada oluşan fiyatları aşağıya çekmek için piyasa fiyatlarının altında bir rakam açıkladı. 

TMO’NUN EKİM AYI İTİBARİYLE BUĞDAY ARPA SATIŞ FİYATLARI 

TMO, Ekim ayından itibaren ekmeklik buğdayı 1.775 TL/Ton, makarnalık buğdayı 1950 TL/Ton ve arpayı 1350 TL/Ton olarak açıklarken, TMO’nun buradaki piyasaya müdahale şekli dikkat çekti. 

TMO’NUN STOKLARINDA YETERLİ ÜRÜN YOK MU? 

Öncelikle TMO’nun satışa hemen başlamayıp piyasaya müdahale için Ekim ayını beklemesi TMO’nun stoklarında yeterli ürün yok mu sorusunu gündeme getirdi. Diğer yandan TMO’nun Ağustos’ta yaptığı 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithalat ihalesinden sonra Eylül ayında da yeniden bir 500 bin tonluk buğday ithalatı için ihale yapacak olması da dikkat çekti.

TMO EYLÜL AYINDA 500 BİN TON BUĞDAY İTHALATI İÇİN YENİ BİR İHALE YAPACAK 

TMO, Ağustos ayında yapılan buğday ithalat ihalesinden sonra Eylül ayında da yeni bir buğday ithalat ihalesine hazırlanıyor. 15 Eylül’de yapılacak ihalede 500 bin tonluk buğday ithalatı yapılacak. İthal edilecek 500 bin tonluk buğday, 7 liman üzerinden Türkiye’ye giriş yapacak. 

Diğer yandan, TMO’nun yurt içi fiyatlarını aşağı çekmek için açıkladığı buğday ve arpa satış fiyatları ile Ağustos ayında yapılan ithalatta oluşan fiyatların karşılaştırılması durumunda karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor. 

TMO MAKARNALIK BUĞDAY VE ARPAYI KAÇ LİRADAN İTHAL ETTİ EKİM AYINDA KAÇ LİRADAN SATACAK? 

Ekim ayında satışa çıkarılacak buğdayın kalitesi ve yurt içinden alınan buğday mı yoksa ithal buğday mı satılacağı açıklanmayarak belirsiz bırakılırken, Ağustos ayında yapılan ihalede oluşan fiyatların üstünde belirlendi. Ancak makarnalık buğday ile arpada farklı bir tablo ortaya çıktı. Ağustos ayındaki ihalede makarnalık buğdayı liman maliyeti 2300 TL/Ton’dan ithal eden TMO, 1950 TL/Ton’dan, liman maliyeti 1540 TL/Ton’dan ithal ettiği arpayı da 1350 TL/Ton’dan satacak.

TMO'NUN MÜDAHALESİ PİYASA FİYATLARINI DÜŞÜRMESİ BEKLENMİYOR

TMO'nun mevcut durumda piyasa fiyatlarının altında bir satış fiyatı açıklamış olmasına rağmen, güçlü bir şekilde bu satışı hemen başlatmayarak Ekim ayını beklemesi diğer taraftan Eylül ayında yeni bir ithalata hazırlanması, stoklarda yeterli ürün yok mu sorusunu gündeme getirirken, bu müdahelenin mevcut piyasa fiyatlarına da pek etki etmesi beklenmiyor. 

TÜİK ÜRETİM TAHMİNLERİ İLE TMO'NUN İTHALATI BİR BİRİYLE ÇELİŞİYOR 

Diğer yandan TÜİK’in tahminlerine göre 19 milyon ton olan yurt içi buğday tüketiminin üstünde 20.5 milyon ton bir üretim bekleniyor. Tüketimin üstünde bir üretim hedeflenirken, TMO'nun piyasa piyatlarını regüle etme gerekçesiyle arka arkaya buğday ithalat ihalesi yapması da TÜİK'in tahminleri konusunda bir çelişki oluşturuyor.