Besiciler, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen kesim fiyatlarının artmaması ve kesime gelmiş hayvanlarını kestirememesinden dolayı zor günler geçiriyor. Besiciler seslerini duyurabilmek için her yola başvurmasına rağmen, yaşanılan soruna bir çözüm bulunamadı. Özellikle küçük üreticiler, yaşanılan krizden büyük bir darbe yerken, üretimden çekilen üretici sayısı da her geçen gün artıyor. 

KRİZİN TEMELİNDE KONTROLSÜZ İTHALAT YATIYOR

Besicilerin yaşadığı krizin temelinde, 2018 yılında yapılan plansız ve kontrolsüz ithalat yatıyor. Et tüketiminin düşmesine rağmen Türkiye, 2018 yılında canlı hayvan ve et ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Plansız ve kontrolsüz ithalat, ülke ekonomisine ve hayvancılık sektörüne büyük bir darbe vururken, bu ithalata izin verenler hakkında hiç bir işlem yapılmaması dikkat çekiyor. 

TOPLANTILARDAN BİR SONUÇ ÇIKMADI 

Kesim fiyatları aylardır yerlerde sürünürken, bir taraftan da besiciler kesimliğe gelmiş hayvanlarını kestiremiyor. Hayvancılık sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için geçtiğimiz haftalarda besicilerle birlikte Konya, Kayseri ve Van’da yapılan toplantılardan bir sonuç alınamadı. 

PAKDEMİRLİ DE SORUNU GEÇİŞTİRDİ 

Bütün gözler Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye çevrilirken, Pakdemirli'nin Aksaray’da yaptığı açıklama ise besicilerin bütün umutlarını kırdı. Pakdemirli, açıklamasında besi ve kesim fiyatlarının artması yönünde tedbir alacaklarını belirtmesine rağmen aylardır gündemde olan bu soruna karşı somut bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti.

ESK GENEL MÜDÜRÜNE SERT SÖZLER!

Diğer yandan kesimlerin başlamasıyla ilgili olarak Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun arasında yaşanan tartışma ise farklı bir boyuta taşındı. 

Karabulut, ESK Genel Müdürü Osman Uzun’un açıklamalarına dayanarak kesimlerin bu hafta için yeniden başlayacağına dair paylaşımda bulunmuştu. Ancak kesimlerin başlamaması Karabulut’un yaptığı paylaşımın sorgulanmasına neden olurken, Karabulut, bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile ESK Genel Müdürü Osman Uzun’un sert bir dille eleştirerek, üreticilerden özür diledi.  

Karabulut yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:  “Değerli üreticiler 18.07.2019 Perşembe günü ESK Pazartesi gününden itibaren üreticiden hayvan kesmeye başlayacak ve 30 TL olan alım fiyatına da zam yapacak diye paylaşımda bulunmuştum. Devletin genel müdürüne inanmayıp kime inanacağız kardeşlerim o gün genel müdürle makamında çekilen ve benim paylaştığım fotoğrafa dahi 4 ay önce ki fotoğrafı kullanıp paylaşmış diyen bir genel müdürle karşı karşıyayız. Arkadaşlar sözün bittiği yerdeyiz. Arkadaşlar benim sucum var tabiki sucum devletin ESK genel müdürüne inanmak halen Whatsaptan mesaj atıyor hazineden para bekliyorum haber bekliyorum diyor yazıklar olsun bundan dolayı hepinizden özür diliyorum”

SON TOPLANTIDA GÜNDEME DAHİ GELMEDİ 

Ayrıca Bakan Pakdemirli’nin dün birlik başkanlarıyla yaptığı toplantıda da bu konunun gündeme gelmemesi dikkat çekti.