TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde hukuk skandalı! Tarım Kredi Kooperatiflerinin iki yıldır mevzuatlara aykırı bir şekilde yönetildiği ortaya çıktı. Mevzuata aykırı bir şekilde atanan Genel Müdürün, kişiye özel yönetmelik değişikliği ile hukuksuz atamayı kılıfına uydurmaya çalışması dikkat çekti. 

BU KOLTUĞU KİM BIRAKMAK İSTER? 

Tarım Kredi’nin uyguladığı yüksek faizden dolayı çiftçi icra kapılarında sürünürken, mevzuatlara aykırı bir şekilde atanan Genel Müdürün aldığı yüksek maaş dudakları uçuklatıyor. Poyraz, milletvekili emeklisi olduğu için 15 bin lira emekli maaşı, 30 ile 40 bin lira arasında Genel Müdür maaşı, üç ayda bir ikramiye, ortalama üç maaş tutarında yılda bir teşvik primi, Gübretaş’tan aylık 9 bin lira huzur hakkı ücreti ve yurt dışı, yurt içi harcırahlarla birlikte aylık geliri asgari 100 bin lirayı buluyor.

ÇİFTÇİ İCRA KAPILARINDA SÜRÜNÜRKEN GENEL MÜDÜRÜN ASGARİ GELİRİ DUDAK UÇUKLATIYOR! 

Tarım Kredi’nin uyguladığı yüksek faizden dolayı çiftçi icra kapılarında sürünürken mevzuata aykırı atanan Genel Müdürün aylık asgari geliri ise 100 bin lirayı buluyor. 

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ÇİFTÇİ KURULUŞU HUKUK SKANDALI İLE ÇALKALANIYOR!

Çiftçiye pahalı gübre ve yüksek faizle gündeme gelen Tarım Kredi Kooperatifleri, şimdi de büyük bir hukuk skandalı ile çalkalanıyor. 1581 sayılı özel kanunla yönetilen ve bu kanuna dayanarak hazırlanan İnsan Kaynakları Yönetmeliğine göre Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar istihdam edilemiyor. Ancak Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın milletvekili emeklisi olmasına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin İnsan Kaynakları Yönetmeliğine aykırı bir şekilde bu göreve atandığı ortaya çıktı. Genel Müdür Poyraz’ın mevzuata aykırı atamanın üstünü örtmek için de 2019 yılında yapılan Genel Kurulda, İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde kişiye özel bir değişiklik yaptırarak, kendisiyle ilgili emeklilik şartını kaldırttığı gün yüzüne çıktı.  

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETMELİĞİ BAKANLIĞIN ONAYI İLE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR 

Tarım Kredi Kooperatifleri, 1581 sayılı özel kanunla kurulmuş ve faaliyetlerini de bu kapsamda yürütüyor. İnsan Kaynakları Yönetmeliği de bu kanuna göre hazırlanıyor. İnsan Kaynakları Yönetmeliği, Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak Genel Kurul’da çiftçi ortakların onayı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Genel Kurulu tasdiki ile hukuki bir geçerlilik kazanıyor. 

2015 YÖNETMELİĞİNDE HÜKÜM AÇIK 

2015 tarihli İnsan Kaynakları Yönetmeliği’nin Personel Alınması, İlan ve Başvuru Başlığını düzenleyen 6. Maddesinin sekizinci paragrafına göre “…Özel emeklilik Kurumları veya Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli ya da yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar Teşkilatta kadrolu olarak istihdam edilemez…” deniliyor. Ancak Fahrettin Poyraz’ın milletvekili emeklisi olmasına rağmen 2017 yılının Aralık ayında Genel Müdür olarak atandığı ortaya çıktı. 

2015 VE 2019 YÖNETMELİKLERİ ARASINDAKİ FARK 


KANUNSUZ ATAMANIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK İÇİN KİŞİYE ÖZEL DEĞİŞİKLİK YAPILDI 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2019 yılında yapılan Genel Kurulu’nda söz konusu İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin 6’ncı maddesindeki emeklilikle ilgili hüküm aynen korunurken, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılığına Atama ile ilgili Özel Şartlar’ın ikinci maddesine ek bir cümle eklenerek mevzuatlara aykırı bir şekilde atanan Genel Müdürle ilgili hukuksuzluğun üstü örtülmeye çalışıldı. Özel Şartların ikinci maddesine eklenen cümle şöyle: “Söz konusu ‘Genel Müdür, Merkez Birliği Yönetim Kurulu kararı ile atanır ve bu atamada yönetmeliğin 6. Maddesinin sekizinci paragrafındaki şartlar aranmaz” 

YAPILAN DEĞİŞİKLİK GERİYE İŞLEMİYOR 

İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde yapılan kişiye özel bu değişiklik, Genel Müdürün mevcut görevine kanunsuz bir şekilde atandığını belgelerken, yapılan değişiklik de geriye işlemeyeceği için Tarım Kredi Kooperatifleri iki yıldır hukuka aykırı bir şekilde yönetilmeye devam ediyor. Mevcut yönetmeliğe göre Genel Müdürün istifa ederek, değişiklik yapıldıktan sonra yeniden atanması gerekiyordu. Ancak mevzuatlara aykırı atamanın ve kişiye özel yönetmelik değişikliğinin ortaya çıkacağı endişesiyle bu istifanın ve yeniden atamanın yapılmadığı kaydediliyor. 

Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu? Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu?

KİŞİYE ÖZEL YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNDEN YÖNETİM KURULUNUN BİLGİSİ YOK!

Diğer yandan 2019 yılında yapılan Genel Kurulda Tarım Kredi Kooperatiflerinin yönetim kurulunun tamamı değişmişti. Dolayısıyla yönetmelikte yapılan kişiye özel değişiklikten şu anda görevde bulunan Yönetim Kurulu üyelerinin bilgisinin bulunmadığı ifade ediliyor. 

TARIM BAKANLIĞI HUKUK SKANDALINA GÖZ YUMDU!

Tarım ve Orman Bakanlığının böyle bir hukuk skandalına göz yumması ise dikkat çekiyor. Fahrettin Poyraz, eski Tarım ve Orman Bakanı Fakıbaba’nın bakanlığı döneminde atanırken, Bakanlığın denetim kurulu üyesinin bu skandala neden göz yumduğu ise bilinmiyor. 

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLARA NEDEN OLMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iki yıldır mevzuatlara aykırı bir şekilde atanan Genel Müdür tarafından yönetilirken, mevcut mevzuatlara göre de ataması yok hükmünde bulunuyor. Genel Müdürün görevde bulunduğu süre içindeki iş ve işlemleri de mevzuatlar açısından tartışmalı hale gelirken, bu durumun Türkiye’nin en önemli önemli çiftçi kuruluşunda telafisi imkansız zararlara neden olmasından endişe ediliyor. 

MİLLİ GAZETE’NİN SORULARINA CEVAP VEREMEDİLER! 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı hukuksuz atamayla ilgili sorulara cevap vermedi. Poyraz’ın, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşunda yaşanan hukuk skandalıyla ilgili soruları cevapsız bırakması dikkat çekti.