Çiftçi, uygulanan yanlış politikalardan dolayı en pahalı gübreyi Tarım Kredi üzerinden kullanırken, GÜBRETAŞ hisselerinden dolayı da birileri 8 ayda deyim yerinde ise köşeyi döndü. GÜBRETAŞ hisseleri, altın madeni hikayesinden dolayı 8 ayda 2.5 TL’den 20 TL’ye kadar çıkarken, yeni iddialara göre hisselerin artmaya devam edeceği ve 200 TL’ye kadar çıkacağı ileri sürülüyor. Bursa’da özel okulları bulunan bir eğitimci, GÜBRETAŞ’ın halka açık hisselerinin yüzde 50’sini toplarken, Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ üst düzey yöneticilerinin de bu süre içinde kendilerine ve yakınlarına hisse aldırdıkları kaydediliyor. Üretmek için çırpınan çiftçi, tarlada pahalı gübre kullanırken, para sahiplerinin çiftçinin GÜBRE şirketi üzerinden büyük paralar kazanması tam Türkiyelik bir manzarayı gözler önüne serdi. 

Sermayesinin tamamı çiftçi ortaklarına ait olan GÜBRETAŞ, kötü yönetimden dolayı her yıl zarar açıklarken, bu zararın faturası da çiftçi ortaklarına çıkarılıyor. GÜBRETAŞ, 2019 yılında 150 milyon lira zarar ederken, 2018 ve 2019 yılı kurdan kaynaklı finans zararının ise 1,1 milyar lira olduğu vurgulanıyor. Tarım Kredi ortakları, en pahalı gübreyi bayilik sözleşmesinden dolayı Gübretaş üzerinden kullanırken, para sahiplerinin de GÜBRETAŞ üzerinden paralarını 8 ayda 8’e katlamaları dikkat çekiyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübrede tam Türkiyelik bir hikâye yaşanıyor. Bayilik sözleşmesi adı altında hiçbir rekabet ortamı sağlanmadan tedarik edilen gübrelerden dolayı çiftçi Tarım Kredi’de en pahalı gübreyi kullanırken, iştiraki olan GÜBRETAŞ ise tam bir servete kondu. Ancak bu servetin çiftçiye bir faydası olmayacak. Parası olanlar altın madeninden dolayı köşeyi dönecek.  

EĞİTİMCİNİN GÜBRETAŞ İLGİSİ HİSSELEİRİN YÜZDE 50’SİNİ TOPLADI 

Tarım Kredi’nin iştiraki olan GÜBRETAŞ hisseleri, Bilecik Söğüt’teki altın madeni sahasından dolayı 6 ayda 10 kat artarken, halka açık hisselerin önemli bir kısmının Bursa’daki bir eğitimci tarafından toplandığı ortaya çıktı. Bursa’da özel okul sahibi Oğuzhan Şahinkaya’nın, GÜBRETAŞ hisselerine olan ilgisi dikkat çekiyor.  Kamu Aydınlatma Platformu’nun verilerine göre GÜBRETAŞ’ın halka açık yüzde 25 hissesinin yaklaşık yüzde 50’si Şahinkaya’nın üstünde görünüyor.

GÜBRETAŞ MAHKEMEYİ KAZANDI MADEN ŞİRKETİ KURMAYA KARAR VERDİ Haber için TIKLAYIN


ÇİFTÇİ PAHALI GÜBRE KULLANIRKEN HİSSE SAHİPLERİ PARALARINI 8’E KATLADI 

Geçen yıl Temmuz ayında GÜBRETAŞ’ın 1 lot hissesi 2.5 TL iken, 8 ay içinde yani Mart ayında 20 TL’ye kadar çıktı. Altın madeni hikâyesinden dolayı borsada hissesi olanlar 8 ay içinde deyim yerinde ise köşeyi dönerken, altın madeni sahasının ise çiftçiye hiçbir faydası olmadı. GÜBRETAŞ, 2019 yılında da 150 milyon lira zarar ederken, Tarım Kredi ile yapılan Bayilik Sözleşmesinden dolayı da çiftçi yine en pahalı gübreyi GÜBRETAŞ üzerinden kullanmaya devam etti. Çiftçi pahalı gübre kullanırken, hisse sahiplerinin GÜBRETAŞ üzerinden 8 ayda paralarını 8’e katlamaları dikkat çekti. 

TARIM KREDİ VE GÜBRETAŞ ÜST YÖNETİMİ NE KADAR HİSSE ALDI? 

GÜBRETAŞ hisselerinin 2.5 TL’den 20 TL’ye çıkış sürecinde Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ üst düzey yöneticileri kendileri başta olmak üzere, yakın çevrelerine ve Tarım Kredi Bölge Birliklerine GÜBRETAŞ hissesi aldırdıkları kaydediliyor. Hatta kendi birikintilerinin dışında bankadan kredi çekerek GÜBRETAŞ hissesi alan yöneticilerin bile bulunduğu ifade ediliyor. 

ÇİFTÇİNİN ŞİRKETİNDE ÜRETEN DEĞİL RANTİYE KAZANDI!

Türkiye’nin en pahalı gübresiyle, zor şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçi, üretim yapmak için pahalı gübre almak yerine, borsadan GÜBRETAŞ hissesi almış olsaydı yattığı yerden büyük kazançlar elde edecekti. Türkiye’de üretimin değil rantiyenin kazandığını, GÜBRETAŞ hisselerinde yaşananlar bir kez daha gözler önüne serdi. 

GÜBRETAŞ’IN İKİ YILLIK FİNANS ZARARI 1.1 MİLYAR LİRA! 

Altın madeni hikayesinden dolayı GÜBRETAŞ hisseleri 8 ayda 8 kat artarken, şirketin kötü yönetilmesi de dikkat çekiyor. Son yıllarda sürekli zarar açıklayan GÜBRETAŞ, 2019 yılında da 150 milyon lira zarar etti. GÜBRETAŞ’ın sadece 2018 ve 2019 yıllarında kurdan kaynaklı finans zararının da 1.1 milyar lirayı bulduğu kaydediliyor. Kurdan kaynaklı finans zararının çok yüksek boyutlarda olması GÜBRETAŞ’ta yöneticilerin öngörüsüzlüğünü ortaya koyması bakımından önemli olduğu vurgulanıyor. 

GÜBRETAŞ HİSSELERİNE YÖNELİK ŞOK İDDİA 200 TL’YE ÇIKACAK SPK AÇIKLAMA YAPACAK MI? 

GÜBRETAŞ hisseleri 8 ayda 8 kat artarken, hisselerin önümüzdeki günlerde daha da artacağı yönünde iddialar dolaşıyor. İddialara göre, Bilecik Söğüt’teki altın madeni sahasında 15 milyar dolarlık altın rezervinin bulunduğu ve bu sahadan altın çıkarma işinin üçlü konsorsiyuma verileceği, çıkarılacak altından da GÜBRETAŞ’a ciddi bir pay düşeceği konuşuluyor. Kapalı ortamlarda konuşulan bu iddialardan dolayı özellikle Bursa’da önde gelen ekonomi ve siyasi çevrelerin GÜBRETAŞ hisselerini yakından takip ettikleri ifade ediliyor. Sözde bu süreçte GÜBRETAŞ hisselerinin 150 ile 200 TL’ye kadar çıkacağı ileri sürülürken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nın bu iddialara yönelik ve GÜBRETAŞ hisselerinde yöneticilerin (insider trading) suçunu işleyip işlemediklerine dair kamuoyuna bir açıklama yapması isteniyor.