Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş’ın yüzde 300 bedelsiz sermaye artırım başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildi. Borsa tarihinde nadir görülen sermaye artırım başvurusunun reddedilmesi, Gübretaş’ta deprem etkisi yaptı. Gübretaş hissesi iki günde yüzde 20 değer kaybederek 358 liradan 291,75 liraya kadar düştü.

Et ve Süt Kurumu et ürünlerine yüzde 25 zam yaptı! İşte güncel kıyma ve kuşbaşı fiyatları... Et ve Süt Kurumu et ürünlerine yüzde 25 zam yaptı! İşte güncel kıyma ve kuşbaşı fiyatları...

Ziraat Bankasında uzun yıllar Genel Müdürlük ve Türkiye Bankalar Birliğinde de başkanlık yapmış finansçı kimliği ile ön plana çıkan Hüseyin Aydın’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Gübretaş’ın, sermaye artırım başvurusunun SPK tarafından reddedilmesi, sermaye piyasalarında şok etkisi yaparken, Gübretaş’taki liyakatsizliği de gözler önüne serdi.

Çiftçinin iştiraki Gübretaş, dün SPK’dan gelen kararla büyük bir yıkım yaşadı.  Şirket öğlen saatlerinde gönderdiği KAP bildirimi ile geçtiğimiz Haziran ayında SPK’ya yaptığı bedelsiz sermaye artışı başvurusunun reddedildiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından şirket hisseleri dakikalar içerisinde devre kesti. Devre kesici sonrasında da toparlanamayan Gübretaş hisseleri, 15 dakikalık aradan sonra tabana doğru geriledi ve akabinde taban oldu. Gübretaş, hisseleri bugün de taban olarak iki günde kaybı yüzde 20’ye çıktı.

SERMAYE ARTIRMA BAŞVURUSUNUN REDDEDİLMESİNE GEREKÇE OLARAK OLMAYAN KAYNAKTAN SERMAYE ARTIRIMINA YOL AÇMA RİSKİ GÖSTERİLDİ!

Haziran ayında SPK’ya yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artışı için başvuran şirketin başvurusu yaklaşık 6 aydır değerlendirme sürecindeydi. SPK’dan Gübre Fabrikaları T.A.Ş’ye gönderilen yazıyla başvurunun reddedildiği bildirildi. Ret sebebi olarak ise; “şirketin bağlı ortaklığı Razi Petrochemical Co.’nun taraf olduğu davaya ilişkin olarak karşılık ayrılıp ayrılmayacağının netleştirilmemesi” üzerinden, “olmayan kaynaktan sermaye artırımına yol açma riski ve muhasebenin ihtiyatlılık ilkesi” gerekçe gösterildi.

TAM BİR SKANDAL OLARAK GÖSTERİLİYOR!

Türkiye’nin önde gelen finansçılarından gösterilen Hüseyin Aydın’ın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Gübretaş’ın sermaye artırma başvurusunun, sermaye piyasalarında nadir görülen bir şekilde SPK tarafından reddedilmesi tam bir skandal olarak değerlendiriliyor. Gübre sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan Gübretaş’ta yaşanan bu skandal, şirketteki liyakatsizliği da gözler önüne serdi.

FAHRETTİN POYRAZ DÖNEMİNDE GÜNDEME GELEN İDDİALARIN ÜZERİ ÖRTÜLDÜ!

Gübretaş hisselerinde bir önceki Tarım Kredi’nin hukuksuz Genel Müdürü Fahrettin Poyraz döneminde de büyük vurgun iddiaları gündeme gelmişti. Gübretaş hisseleri 2020-2021 yıllarında altın madeni hikayesinden dolayı kısa sürede 3 liradan 90 liraya kadar çıkarak büyük bir artış gerçekleştirmişti. Bu süre içinde Fahrettin Poyraz’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen İris Akademi’nin ortaklarından Adnan Yüce üzerinden Gübretaş hisselerinde yapılan manipilasyon ile milyonluk servet elde edildiği iddiaları gündeme gelmişti.