Gübretaş, 2025 yılının ilk çeyreğinde altın madeninden gelen güçlü gelirle birlikte 892 milyon 211 bin lira net kâr açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2 milyar 172 milyon lira zarar açıklayan şirket, bu yılın ilk üç ayında pozitif bilançoya geçmeyi başardı.
Şirketin bu performansında en büyük pay, altın madenciliği faaliyetlerinden geldi. Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş., 2025 yılının ilk çeyreğinde 1 milyar 460 milyon 207 bin lira kâr elde etti. Ana şirket Gübretaş’ın bu dönemdeki kârı ise 377 milyon 443 bin lira olarak kaydedildi. Ancak İran’daki iştiraki Razi Petrokimya, aynı dönemde 207 milyon 145 bin lira zarar yazdı. Razi’nin zararı, altın madeninden gelen yüksek kazançla dengelenerek konsolide tabloda 892 milyon lira seviyesinde net kâr olarak yansıdı.
Buna rağmen şirketin borsa performansı yatırımcıları şaşırttı. Finansal olarak kâra geçmesine karşın, Gübretaş hisseleri sert düşüş yaşadı. 267 liradan 220 liraya kadar gerileyen hisseler, daha sonra bir miktar toparlanarak 242 liradan işlem görmeye başladı.
Gübretaş’ın altınla güçlenen bilançosu, piyasa tarafından yeterince olumlu karşılık bulmadı. Uzmanlar, yatırımcıların Razi Petrokimya'daki süregelen zararlar ve genel piyasa dalgalanmalarının bu tepkiyi tetiklemiş olabileceğini değerlendiriyor.