SURİYELİ mültecilere yırtık bot ve bozuk can yeleği satan ahlaksız tüccar zihniyeti gıda sektöründe de ortaya çıktı. Savaş nedeniyle üretimin durduğu Suriye'ye her türlü gıda ürününü satma olanağı bulan merdivenaltı üreticiler, Suriye'ye ayçiçek yağı ambalajı içinde kanola, keten, soya, pamuk yağı sattı.
HEPSİ SANAYİDE Mİ?
Bitkisel yağ sektöründe, hammadde yetersizliği yaşanması, DİR kapsamında yapılan ithalatın amacına uygun kullanılmaması gibi pek çok nedenle piyasada tağşiş ürün satan sahtekarların türediğine dikkat çeken Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil şunları kaydetti: “Eskiden boya sanayiinde hammadde olarak soya yağı veya keten yağı kullanılırken şu anda ayçiçek yağı kullanılmaya başlandı. 2013 yılında 18 bin 841 ton olan teknik ve sınai amaçlı yağ ithalatı, 2014'te 64 bin 300 tona, 2015 yılının ilk 7 ayında ise 35 bin tona çıktı. İthal edilen bu yağın hepsi teknik ve sınai amaçlı mı kullanılıyor? Yoksa iç piyasaya yemeklik yağ olarak mı sürülüyor?”
İHRACAT 10 KAT ARTTI
İhracat artışının tamamına yakınının Irak ve Suriye'ye olması ve iç piyasada düşük fiyatla teklif edilen ham yağ, gümrüklerde yaşanan suiistimalleri ortaya koyduğuna dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “Suriye'ye yapılan ihracat son 5 yılda 10 misli arttı” dedi.
64 bin tona çıktı bile
Geçen yıl Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarından Suriye'ye gönderilen 141 bin ton ayçiçek yağında kanola ve ketentohumu tespit ettiklerini açıklayan Büyükhelvacıgil, bu yıl da ülkeye yapılan ihracatın 64 bin tonlara çıktığını söyledi.
Tağşiş yapan hapse atılsın
Sektörde haksız rekabete neden olmasına karşın tüketici sağlığını da hiçe sayan hileli karışım (tağşiş) yapanlara yönelik cezai yaptırımların artırılması gerektiğine vurgu yapan Büyükhelvacıgil sözlerini şöyle sürdürdü: “Hileli karışım yapan firmalara ağır ceza ve yaptırım uygulanmalı. Avrupa'da olduğu gibi ticaretten men edilmeliler ve hapis cezasına çarptırılmalılar."
ÖZGÜL ÖZTÜRK / AKŞAM