TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarımda garip bir çelişki yaşanıyor. Enflasyonist ortamdan dolayı tarımsal girdi maliyetleri sürekli artarken, çiftçi bu yıl ürettiği buğdayı bir yıl önceki fiyata bile satamıyor. Artan maliyetlerden dolayı ekmek fiyatlarına 2 ile 2.5 lira arasında zam yapılırken, buğday fiyatlarının yerlerde sürünmesi tarımda yaşanan acı çelişkiyi gözler önüne seriyor.

TİCARET BORSALARINDA GEÇTİĞİMİZ HAFTA SADECE 2 GÜN İŞLEM YAPILDI

Ticaret Borsaları ve TÜRİB’de geçtiğimiz hafta sadece 2 gün alış satış işlemi gerçekleşirken, ekmeklik buğday fiyatı ortalama tonda 100 lira artarak 6 bin 356 liraya çıkarken, makarnalık buğday fiyatı ise tonda ortalama yaklaşık 300 lira düştü. Arpa fiyatları ise ortalama 5 bin 500 liradan işlem gördü.

ÇİFTÇİ EKMEKLİK BUĞDAYI 2 BİN LİRA, ARPAYI İSE BİN 500 LİRA ZARARINA SATIYOR! 

Ticaret Borsaları ve TÜRİB’de geçtiğimiz hafa iki işlem gününde de buğday ve arpa fiyatları TMO’nun alım fiyatının altında seyretmeye devam etti. Prim hariç TMO ekmeklik buğday alım fiyatı 8250 TL/Ton, arpa 7000 TL/Ton açıklanırken, piyasa fiyatlarının ekmeklik buğdayda yaklaşık tonda 2 bin lira, arpada ise tonda bin 500 lira altında işlem görmesi çiftçiye büyük bir darbe vuruyor.

Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak

EKMEK FİYATLARINA YÜZDE 50 ZAM!

Enflasyonist ortam ve kurlardaki artıştan dolayı pek çok ilde ekmek fiyatlarında artışa gidileceği açıklandı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarının bu ay itibarıyla 7 ile 7,5 lira arasında olacağını belirtti.

BUĞDAY ARPADA YAŞANAN ÇELİŞKİ TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR!

Ekmek fiyatlarına yüzde 50 oranında artış yapılacağı bir dönemde buğday fiyatlarının TMO alım fiyatlarının altında ticarete konu olması çiftçiyi üretimden uzaklaştırma riskinden dolayı ülke tarımı açısından büyük bir tehlike arz ediyor.