Milli Gazete'den Muhammed Vefa'nın haberine göre, Hayvancılıkta yaşanan aşı skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ( TBMM) önemli gündemlerinden birisi oldu. Kamuoyunun Millî Gazete’nin manşet haberinden skandalı öğrenmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı da kamuoyundan saklanan skandalı itiraf etmek zorunda kalmıştı. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, aşı skandalını TBMM gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

Karaduman, 2022 yılında yaklaşık 6 milyon doz LSD aşısının hayvanlara yapıldığını belirterek, “Bu sene yapılan aşılara BVD virüsü bulaştığı, aşılama yapılan hayvanların aşırı ishal ve solunum sorunları yaşadığı ve çok sayıda hayvanın ya telef olduğu ya da kesilmek zorunda olduğu belirtilmektedir. LSD hastalığının hayvan sağlığını ciddi şekilde etkilediği gibi insan sağlığını da olumsuz etkilediği ifade edilmektedir. Yine geçtiğimiz ay Ankara’nın Balâ ilçesinde bir besicinin küçükbaş hayvanlarının Tarım Orman yetkilileri tarafından yapılan çiçek aşıları sonucu telef olduğu iddia edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“SKANDALLA İLGİLİ ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?”

Karaduman, Tarım Bakanı Kirişci’ye şu soruları yöneltti: “Aşılar nasıl temin edilmektedir? Yaşanan bulaşla ilgili araştırma ve çalışmalarınız nelerdir? Yapılan 6 milyon aşının ne kadarına BVD virüsü bulaşmıştır? BVD virüsü bulaşmış aşılar hangi illerde, kaç hayvana yapılmıştır? Aşılama sonucu telef olan ve kesilmek zorunda kalan hayvan sayısı kaçtır? Kesimi yapılan hayvanların etleri ne yapılmaktadır? Bu etler piyasaya sürülmüş müdür? Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliği’nde aşı skandalının ortaya çıkmasının hemen ardından değişiklik yapılmasının ve ‘laboratuvar analizi’ şartının kaldırılmasının sebebi nedir? BVD hastalığının Türkiye’deki hayvancılığa ne tür etkileri beklenmektedir? Yaşanan durum yeni bir canlı hayvan ve et ithalatını gündeme getirecek midir? Ankara Balâ’da yaşanan durumla ilgili çalışmalarınız nelerdir? İddiaya ilişkin bulgular ve sonuç nedir?” diye sordu.

BARUT: “SORUŞTURMA BAŞLATILSIN”

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da skandalı TBMM’ye taşıdı. Büyükbaş hayvanlara bakanlık denetiminde yapılması zorunlu çiçek aşılarında yaşanan skandalı Tarım Bakanı Kirişci’ye soran Barut, “Aşı skandalı nedeniyle hastalanan hayvanların telef olduğu, antibiyotik tedavisi uygulanırken kesilen hayvanların etlerinin insan sağlığı için büyük bir risk oluşturduğu iddiasına açıklık getirilmelidir. Skandala neden olan sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını istiyoruz” dedi.