Hayvanlara yapılan Çiçek Aşısına BVD virüsünün karıştığı iddiaları Meclis gündemine taşındı.  Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi veren Başevirgen, “Söz konusu aşıdan  dolayı aşırı derecede ishal ve solunum yetmezliğine neden olan ve acil kesilen hayvanların etleri antibiyotik tedavisi uygulanmadı ise insan sağlığı için bir tehlike yaratmıyor. Ancak antibiyotik tedavisi uygulayıp da acil kesilen hayvanların etleri insan sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor. Söz konusu BVD hastalığından dolayı acil kesilen hayvanlarda antibiyotik tedavisinin uygulanıp uygulanmadığının incelenmesi ve halk sağlığının korunması gerekiyor. Bu nedenle cevaplanması gereken çok soru var. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle soru önergemizi meclis başkanlığına sunduk. Toplum ve halk sağlığının korunması ve hayvancılıkta derin yaraların açılmaması için bu sorularımızın bir an önce yanıtlanmasını istiyoruz.“ diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen soru önergesinde şu soruları sordu:

1-Bakanlığınız birimlerince uygulanan çiçek aşısından kaynaklı olarak vatandaşlarımızın sığırlarında anafilaktik şoklar ve ölümler oluştuğu iddiaları doğru mudur?

2-Bu belirti ve ölümlerin nedeni bahse konu aşılarda BVD hastalığı etkeninin bulunması mıdır?

3-Bununla ilgili gerekli tetkik ve analizler yapılmış mıdır? Şayet yapılmış ise BVD hastalık etkeni canlı mı ölü müdür?

4-Eğer uygulanan aşı ile hayvanlara BVD hastalığı bulaştırılmış ise bu hayvanların bertaraf edilmesi için gerekli bütçe oluşturuldu mu?

5-Bu nedenle damızlık vasfından çıkarılacak hayvanların yerine hayvan veya tazminat verilecek mi? Her bir hastalık için yıllar itibariyle sığır brusellasi, koyun brusellasi, kuş gribi, şap hastalığı için tazminat miktarı nedir?

6-Aşı uygulamasına bağlı anafilaktik şoklar için yıllar itibarı ile ödenen tazminat miktarı ne kadardır? Yapılan yönetmelik değişikliği ile bu hastalığa karşı ödenecek tazminatlar için laboratuvar analiz şartı kaldırılarak sadece veteriner hekimlerin inisiyatifine bırakılmasındaki amaç nedir?

7-11. Kalkınma planında belirtildiği üzere hayata geçirilmesi düşünülen veteriner tıbbi ürün kontrol merkezi yapıldı mı? Yine 11. kalkınma planında yazılı kamu özel işbirliği aşı üretim merkezi yapıldı mı?

8-Bahse konu aşılar tatbik edilmeden önce gerekli kontrol ve denetimlerden geçmiş midir? Bakanlıkça uygulanan bu aşıların kontrolü ve izlenmesinde bir zaaf var mıdır?

9-Bahse konu hatalı aşıları geri çektiniz mi? İlgili aşı üretim merkezi kamuya mı özel sektöre mi aittir?

10-Üretici firmanın adı ve unvanı nedir? Bugüne kadar üretici firma ilgili ne gibi iş ve işlemler yapılmıştır?

11-Veteriner tıbbi ürünler hakkında yönetmeliğin 71. Maddesi gereği Bakanlığınız tüm kitle iletişim araçlarını kullanarak kamuoyunu uyardı mı?

12-İlgililerden hatalı ürünün kullanılmaması istendi mi? Bunula ilgili yapılması gereken duyuru sonrası 24 saat içerisinde hatalı ürünlerin kontrolü sağlandı mı?

13-Aşılama sonrası BVD şüpheli hayvanlar belirlenmiş midir? Bu hayvanlara uygulanan ilaçlar ilgili takip siteminden izlenmiş midir? Bu hayvanların ilaçlardan arınmadan gıda zincirine girmemesi için hangi tedbirler alınmıştır?