Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin limon ihracatına yönelik yaptığı açıklamalar, Bakanlığın üreticiden ve sahadan ne kadar kopuk kararlar aldığını bir kez daha gözler önüne serdi. 3 Mayıs'ta katıldığı bir televizyon programında limon ihracatına izin vermeleri durumunda limon fiyatlarının 30 liraya kadar çıkacağını belirten Pakdemirli, ihracatın açılması için kendisine her gün iktidar ve muhalefet kanalından talep geldiğini dile getirerek, "Limonda ihracat açılması yok bunu unutsunlar. Limon ihracatını açalım fiyatlar biranda 30 lira olur. Piyasaları sıkı takip ediyoruz. Hasat sezonuna kadar başa baş ancak yetiyor. Kimse kusura bakmasın, limon ihracatını unutsunlar" demişti. 

Bakan Pakdemirli, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise limon ihracatını müjde olarak duyurdu. Pakdemirli, “Cumhurbaşkanımız ve bölge milletvekillerimizle yaptığımız istişareler sonucu 10 bin ton limon ihracatının yeniden yapılacağını müjdelemek isterim” dedi. Pakdemirli, açıklamasının devamında da “Bu konuda kimse kendine paye çıkarmasın” şeklinde bir ifade kullanması da dikkat çekti. 

Tarımdan Haber yazarı Ekrem Eraslan, 23 Nisan’da kaleme aldığı 'Çiftçinin kazancına limon sıktılar!' başlıklı yazısında üreticinin elinde iç tüketimin üzerinde limon bulunduğunu belirterek, getirilen ihracat sınırlamasının sahadan kopuk bir şekilde alındığına dikkat çekmişti. 

ÇİFTÇİYE YASAKLAMA HAMLESİ YAPMAK DIŞINDA BİR BECERİLERİ YOK! 

Eraslan, yazısında şunları kaydetmişti;  “Anlaşılan o ki; konuyla ilgili (kim oldukları da net değil, hangi mahfilelrde hangi bileşenlerle, hangi saiklerle bu kararların alındığı bilinmiyor) yasaklama kolaycılığı ile direk çiftçiye yönelik yasaklama hamlesi yapmak dışında bir vizyon ve becerileri olmayan bu güruh kendisini değiştirmeyecek. Çünkü yöntem sorunlu ve bunun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çözülmesi gerekiyor. Bu konuda karar alıcıların dış ticareti ve uluslararası piyasayı ürün bazında bilmesi, tartışması ve karara bağlaması gerekiyor. Kolaycı, ezberci bürokrat yaklaşımı ile çiftçinin canına koymak yerine adam gibi bir planlama ve yöntem geliştirme zorundayız” 

TARIM POLİTİKALARI BÖYLE Mİ BELİRLENİYOR? 

Limon ihracatına sahadan kopuk bir şekilde getirilen sınırlamadan dolayı üretici ciddi anlamda zarar ederken, haftalar sonra ihracat kararının bir müjde olarak açıklanması tarım politikalarının nasıl belirlendiğini de gözler önüne serdi.