TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, çiftçinin devlete ve bankalara olan toplam kredi borcuyla ilgili soru önergesine cevap verdi. Pekcan, “Tarım Kredi Kooperatifi 05.08.2019 tarihi itibariyle toplam kredi borçları 9.727.329.755 TL'dir" dedi. 

Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, "Önergenin elinize geçtiği tarih itibariyle çiftçilerimizin bankalara ve devlete olan toplam kredi borcu ne kadardır?" sorusunu yöneltmişti.

TARIMSAL KREDİLERİN KULLANDIRILMASINDA BAKANLIĞIN MÜDAHALESİ BULUNMUYOR 

Bakan Pekcan “Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alman bilgilere göre; Tarımsal kredilerin kullandırılmasına ilişkin işlemler ve istatistiki bilgiler, kredi kullandıran banka veya ilgili kurumların kendi mevzuat ve düzenlemeleri çerçevesinde yürütülmekte olup, Bakanlığın bir müdahalesi bulunmamaktadır. Konuya ilişkin Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden alınan cevabi bilgiler aşağıda yer almaktadır.

ÇİFTÇİNİN ZİRAAT BANKASINA OLAN KREDİ BORCU AÇIKLANMADI 

Ziraat Bankasına ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, anılan bilgilere bu adreslerden ulaşılabilmektedir. Kamuya açıklanan Banka finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunumun "Sırların saklanması" başlıklı 73'üncü maddesi kapsamında banka sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.” bilgisini verdi.

ÇİFTÇİNİN TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE BORCU

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'nden alınan cevabi bilgiler aşağıda yer almaktadır: Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ortakların 05.08.2019 tarihi itibariyle toplam kredi borçları 9.727.329.755 TL'dir" dedi. 

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

BAKANDAN ÇİFTÇİNİN DİĞER BANKALARA OLAN BORCUNU BDDK VERİLERİNDEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ CEVABI 

Diğer yandan Bakan Pekcan, çiftçinin diğer bankalara olan borç miktarına yönelik ise şu şekilde cevap verdi: "Hazine ve Maliye Bakanlığı ilgili kuruluşu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan alman bilgilere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) veri tabanında çiftçilerin ya da diğer meslek gruplarının kredi kullanımlarına ilişkin herhangi bir ayrıntı bulunmamakla birlikte, sahiplik grubu ayrımında bankalarca kullandırılan illere göre ziraat ve balıkçılık kredisine ilişkin verilere BDDK internet sayfasında yer alan "Veriler-Bankacılık Sektörü Verileri-Fintürk İllere Göre-İllere Göre Seçilmiş Bankacılık Sektörü Verileri" uygulamasından erişilebilmektedir."