Tarımcı /Dünyada Tarım / Fas ve Tunus, yeni vergiler ve sınırların kapatılmasıyla ihracat politikalarını zeytinyağıyla güçlendiriyor. Akdeniz havzasından zeytinyağı ithalatçılarına kötü haber geldi. İspanya veya İtalya gibi ana üretici ülkelerde zeytin üretimi düşüktü. Buna çare Fas pazarıydı.

Çiftçilerin protestoları: Pazartesi'den itibaren Kuzey Almanya'da ne olacak? Çiftçilerin protestoları: Pazartesi'den itibaren Kuzey Almanya'da ne olacak?

Fas hükümeti 1 Ocak’tan itibaren zeytinyağı ihracatına sınırlarını resmen kapatıyor. Bu tarihten sonra yeni gerilimlerle karşı karşıya kalınacak. İspanyol ithalatçıları, hem dökme hem de paketlenmiş olarak, 2022'de Fas'tan yaklaşık 7.400 ton satın almışlardı. İspanyol ithalatçılar için daha büyük zorluk bekliyor.

Bu tedbire, Tunus hükümetinin zeytinyağı ihracatına yönelik yeni vergi politikası da eklenmelidir. Bu politika ile 2024 yılında ambalajsız zeytinyağı ihracatında beyan edilen gelirin %50'si %2 oranında, ambalajsız ham zeytinyağı ve pirina yağı ihracatında ise %4 oranında gümrük vergisine tabidir. Sektörün ihtiyaçlarına ve iç tüketime bağlı olarak kısa vadede benimsenebilecek potansiyel sınırların kapatılması ihtimalini de göz ardı etmemek gereklidir.

Bu bağlamda, Türkiye'nin dökme zeytinyağına uyguladığı sınır kapatma uygulamasını da unutmamalıyız. Bu, şüphesiz önümüzdeki aylarda tüm bulunabilirliği büyük ölçüde tehlikeye atıyor.

Fas ve Tunuslu operatörlerle rekabete girmeyecekleri için Amerika Birleşik Devletleri pazarının İspanyol operatörler için daha net olabileceğini görebiliriz.