ÖZEL HABER

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) 26 Mart 2015 tarihini taşıyan son Hububat Piyasası Raporu'nu açıkladı.

Dünya hububat piyasalarının bir önceki yıla göre yüzde 3 azalacağının belirtildiği raporda Uluslararası konsey, dünya toplam hububat üretiminin 2015/16 döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında azalarak 1.937 m/t seviyesine gerileyeceğini tahmin etti.

Ayrıca, 2015/16 döneminde mısır kapanış stoklarının azalacağını öngörülürken, 2014/15 dönemine göre daha düşük olmakla birlikte, 2015/16 dönemindeki hububat ticaretinin yüksek seviyelerde süreceğine vurgu yaptı.

Dünyanın en büyük ihracatçıları olan Tayland ve Hindistan'daki azalmalara bağlı olarak, küresel pirinç stoklarının ise 2014/15 döneminde %8 oranında azalacağı belirtildi. Konsey yaptığı genel değerlendirmede ise “dünya hububat ve yağlı tohum piyasaları Mart ayı boyunca karmaşık bir seyir izledi" dedi.

Raporda ayrıca şunlara vurgu yapıldı: “Küresel arzının yeterli olmasına bağlı olarak Temmuz 2010 tarihinden bu yana görülen en düşük düzeylerine geriledi. IGC GOI buğday ve mısır fiyatlarında yaşanan ılımlı toparlanmadan destek bularak ayın sonlarında bir miktar artış kaydetti. Soya fasulyesi fiyatlarında yaşanan sert düşüş, arpa ve pirinç fiyatlarında da gerileme yaşanmasına neden oldu. Endeks bir önceki aya göre net yüzde 3 geriledi."