Tarım ve Orman Bakanlığı domates ihracatının 14 Nisan 2023'e kadar kısıtlanmasına karar vermişti. Bazı ülkeler ve bölgelere yönelik ihracat başvuruları ise kapsam dışında tutuldu(KKTC,Azerbeycan,Filistin). Sektör ve üretici temsilcileri, kararın yanlış olduğunu, acilen geri çekilmesini arzu ediyor.

Antalya Ticaret Odası Başkanı Ali Bahar, “Bakanlığın bu tebliği geri çekerek sektörle istişare etmesi doğru olacaktır.” dedi. Görüşmelere başladıklarını belirten Bahar, “Bugüne kadar zor koşullarda kazandığımız pazarımızı kaybetmek durumunda kalacağız. Böyle bir kararın alınmasını şaşırtıcı ve hatalı buluyoruz. İhracatı zor koşullarda yapılan ürünlerden bahsediyoruz. Tarımsal ürünler ihracatı kolay olan ürünler değildir. Önemli pazarlara yapıyoruz bu ihracatları. Bence belli bir kota ayrılmalıydı, sektörle istişare edilmeliydi. En azından 48 saat süre tanınmalıdır, ihracatçı firma bazında bir kota sunulmasını istiyoruz, aksi taktirde ihracatımızda geri dönüşü olmayan yaralar açılacaktır.” diye konuştu.

Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi! Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi!

antalya-tso-ali-bahar-d

Tarım ve Orman bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nde 2 Mart’ta yayımlanan tebliğ ile domates ihracatı, 14 Nisan tarihine kadar durduruldu.  Domates fiyatlarında son günlerde yaşanan fiyat artışı ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem nedeniyle gıda arz güvenliği ile fiyat istikrarının sağlanması amacıyla alınan karar, üretici ve sektör temsilcilerinin tepkilerine neden oldu.

‘ACELE KISITLAMA’ GELMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il tarım ve orman müdürlüklerine “Acele” ibaresiyle bazı ürünlerin ihracatında düzenleme yapılmasına ilişkin yazı göndermişti.

Yazıda, Türkiye’de domates fiyatlarında son günlerde yaşanan anormal fiyat artışları ve 11 ili doğrudan etkileyen deprem afeti nedeniyle gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla tedbir alınması ihtiyacının doğduğu belirtilmişti. Bu kapsamda, taze ve soğutulmuş domates ihracatının 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlanması kararlaştırılmıştı.