5570 sayılı kamu sermayeli bankalar tarafından yürütülen faiz destekli kredi kullandırılmasına dair kanunda bir değişiklik yapılarak, tarımsal kredilerde faizsiz sistemin önü açıldı. Söz konusu kanunun adı 'Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi ve Kar Payı Destekli Fon Kullandırılmasına Dair Kanun' olarak değiştirildi.

FAİZSİZ KREDİYE DEVLET DESTEĞİ DE VERİLECEK

Buna göre, tarımsal kredilerde faiz hassasiyeti bulunanlara karşı büyük bir adaletsizlik giderilmiş oldu. Faiz hassasiyeti bulunan çiftçi, Ziraat Bankası'ndan kredi kullanmazken, yapılan bu değişiklikle birlikte artık Ziraat Katılım Bankasından tarımsal kredi kullanabilecek. Çiftçi aynı zamanda kar payı olarak kullandığı kredilere devlet desteği de alabilecek.

RESMİ GAZETE'NİN MÜKERRER SAYISINDA YAYIMLANDI

27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'nin 2'nci mükerrer sayısında yayınlanan kanun değişikliği, çiftçi tarımsal kredilerini faizsiz kullanabileceği gibi kullandığı krediye de devlet desteği alabilecek. Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 75'nci maddesi şöyle;

KANUNUN ADI DEĞİŞTİ

“27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar tarafından yürütülen faiz destekli kredi kullandırılmasına dair kanunun adı 'Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi ve Kar Payı destekli Fon Kullandırılmasına Dair Kanun' şeklinde değiştirilmiş, aynı Kanunun 1'inci maddesinin birinci fıkrasına 'faiz destekli kredi' ibaresinden sonra gelmek üzere 've kar payı destekli fon' ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan '15/11/200 tarihli ve 4603 sayılı kanun ile bu kanuna istinaden T.C Ziraat Bankası A.Ş'ye ödemeleri T.C Ziraat Bankası A.Ş kanalıyla yapılmak üzere Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Türkiye Halk Bankası A.Ş'ye ibaresi bu maddenin ikinci fıkrası uyarınca belirlenen kuruluşlara şeklinde değiştirilmiştir.”

KAMU KATILIM BANKALARI DA DEVLET DESTEKLİ TARIMSAL KREDİ VEREBİLECEK

Yapılan bu değişikliğe göre, esnaflar Halk Bankası'nın katılım bankası, çiftçiler de Ziraat Bankası'nın Katılım Bankası üzerinden faizsiz kredi kullanabilecek.

TARIM KREDİ'NİN AYNİ KREDİLERİ 'FAİZ' OLARAK DEĞİL 'KAR PAYI' OLARAK KULLANDIRILACAK

Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı nakdi kredilerde faizsiz sistem için çalışmalar devam ederken, bu değişiklikle birlikte ayni krediler 'kar payı' üzerinden kullandırılacak. Yani çiftçinin Tarım Kredi üzerinden kullandığı ayni kredilere yansıtılan faiz kaldırılarak, bundan böyle kar payı yansıtılacak. Ayni kredilerde verilen faiz desteği, kar payında da geçerli olacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, çiftçiye kullandırdığı kredilerin yüzde 80'i ayni kredilerden oluşuyor.

TARIMDAN HABER