TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi’nin bu hafta yaptığı toplantıdan çiğ süt referans fiyatı ile ilgili bir fiyat çıkmazken, süt üreticisi zararına üretim yapmaya devam ediyor. Diğer yandan sanayici ve üreticiye göre çiğ süt üretim maliyetlerinin farklı hesaplanması, sütte oynanan büyük oyunu da gözler önüne serdi.

SANAYİCİ İLE ÜRETİCİNİN MALİYET HESABININ ARASINDA 1.6 LİRA FARK VAR

Ulusal Süt Konseyi’nin aylık yayınladığı çiğ süt üretim maliyetine göre, 1 litre sütün üretim maliyeti 10.54 lira olarak açıklanırken, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin ise Merkez Birliği olarak 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 12.13 lira olarak açıkladı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ MALİYETLERİ DÜŞÜK GÖSTEREREK ÜLKE HAYVANCILIĞINA BÜYÜK BİR DARBE VURUYOR!

Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları! Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları!

Süt üreticileri ile sanayicilerin kontrolünde bulunan Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyetlerinin arasında tam 1.6 lira fark olması, sütte nasıl bir oyun oynandığını ortaya koyuyor. Hayvanlar aynı yemi, samanı yemesine rağmen Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyetini düşük göstermesi, süt üreticisinin zararına üretim yapmasına neden olurken, bu da ülke hayvancılığına büyük bir darbe vuruyor.

ÜRETİCİYE GÖRE 1 LİTRE SÜTÜN MALİYETİ 12.13 LİRA! 

Ulusal Süt Konseyi'nin Ekim ayından buyana güncellemediği çiğ süt referans fiyatı 8.5 lira olarak uygulanırken, üreticinin maliyet hesabına göre şuanda 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 12.13 lira. Bölgelere göre değişmekle birlikte üretici ürettiği sütü 11 ile 12 lira arasında satabiliyor. Bu tabloya göre üreticinin zararına üretim yapmasına göz yumuluyor.