Ulusal Süt Konseyi, bugün saat 14:30’da toplandı. Bütün tarafların katıldığı toplantıda bir fiyat çıkmadı. Bakanlık yetkilileri, sanayici ve üretici tarafını dinleyerek, taleplerin bir rapor halinde Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya iletileceğini belirterek toplantıyı sonlandırdı.

FİYAT GÖRÜŞMEK İÇİN TOPLANMADIK SİZİ DİNLEYECEĞİZ!

Toplantı başında Bakanlık yetkililerinin, ‘burada fiyat görüşmeyeceğiz, sizi dinleyeceğiz’ sözleri üretici tarafında şok etkisi yaptı.

Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu? Tarım Bakanına ithal etle ilgili kapsamlı soru önergesi! İthal etlerin kime satıldığı denetleniyor mu?

ÜRETİCİ TARAFI MALİYET HESABINI ORTAYA KOYARAK EN DÜŞÜK 14 LİRA FİYAT TALEP ETTİ

Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre toplantıda, üretici tarafı 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyetinin 12 lira olduğunu belirterek, yüzde 20 üretici karı ile birlikte referans fiyatın en az 14 liraya çıkarılması gerektiğini belirtti. Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen maliyet hesabının da gerçekçi bir hesap olmadığına itiraz eden üretici tarafı, objektif kriterlere göre üretici maliyetinin belirlenmesini talep etti.

Bilindiği üzere üretici kesim, 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 12 lira olarak hesap ederken, Ulusal Süt Konseyi Haziran ayı çiğ süt maliyet hesabını 10,54 lira olarak açıklamıştı.

SANAYİCİ KESİMİ SÜT FİYATLARININ ARTIRILMAYARAK ÜRETİCİNİN DESTEKLENMESİNİ İSTEDİ

Diğer yandan sanayici kesimi ise kendilerinin maliyetinin çok yükseldiğini ve çiğ süt fiyatlarına bir artış yapılmayarak üreticiye destek verilmesini talep ettiği öğrenildi.

YUMAKLI GIDA KOMİTESİ İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA FİYAT AÇIKLANACAK

Her iki tarafı dinleyen Bakanlık yetkilileri, toplantıda gündeme gelen talepleri bir rapor halinde Bakan Yumaklı’ya sunacaklarını kaydetti. Yumaklı’nın da bu talepleri Gıda Komitesi’ne ileterek, çiğ süt fiyatlarına yapılacak artış Komite tarafından belirlendikten sonra Ulusal Süt Konseyi’nin tekrar toplanarak fiyatı açıklayacağı kaydediliyor. Ancak bu konuda taraflara ise bir tarih verilmedi.