Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Başvuruların ilk gününde sistemde bazı aksaklıklar yaşansa da bu aksaklıklar Bakanlık personeli tarafından hemen giderildi. 

ÇİFTÇİNİN EN AZ İKİ GÜNÜNÜ ALIYORDU!

Daha öncesinde çiftçi ÇKS belgesini alabilmek için en az iki gününü harcarken, yeni sistemle birlikte artık 5 dakikada bütün işlemini tamamlayabiliyor. Bu durum çiftçiye büyük bir kolaylık getirirken, Tarım ve Orman Bakanlığı İl/ilçe müdürlüklerindeki personelin de iş yükünü önemli derecede azalttı. 

ÇİFTÇİ BAKAN KİRİŞÇİ'YE TEŞEKKÜR ETTİ!

Çiftçi, Tarım ve Orman Bakanlığının yeni uygulamasından büyük bir memnuniyet duyarken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye teşekkür etti.

faik toy-8

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, ÇKS başvurusunun e-Devlet üzerinden yapılmasıyla ilgili çalışmayı başlatmasından dolayı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye teşekkür etti. Kendisinin de yıllardır bu uygulamanın başlatılmasını savunduğunu dile getiren Toy, yeni uygulama ile birlikte artık çiftçinin 5 dakikada ÇKS başvurusunu yapabildiğini kaydetti. Toy, twitter hesabından şunları kaydetti:

ÇKS 5 DAKİKADA TAMAM!

"Eski Tarım Bakanı döneminde çiftçi ÇKS müracaattını e-devlet üzerinden ve sadece ürün güncelleyerek yapsın diye öneride bulunmuştum ama bir adım atılmamıştı. Yeni Bakan Sn @VahitKirisci bu yıl önerimin aynısını uygulamaya soktu, kendi adıma teşekkür ederim, 5 dakikada ÇKS tamam"

TARIMDAN HABER'İN ANKETİNDEN YÜZDE 75 ÇİFTÇİ MEMNUNİYETİ ÇIKTI

Diğer yandan Tarımdan Haber’in konuyla ilgili yaptığı anketten yüzde 75.3 oranında çiftçi memnuniyeti çıktı. ‘E-devlet üzerinden yapılacak ÇKS başvurularında muhtar-aza onayının ve ziraat odalarından belge alma zorunluluğunun kaldırılmasını nasıl buluyorsunuz?’ sorusuna yanıt veren çiftçilerin yüzde 75.3’ü çiftçinin lehine olduğunu belirtirken, yüzde 15.4’ü ise çiftçinin aleyhine olduğunu düşünüyor. Yüzde 8.7’si bu uygulamanın çiftçi için çözüm olmadığını beyan etti. 25-30 Eylül tarihleri arasında yapılan ankete 962 kişi katıldı. 

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmesiyle tarımda yeni bir dönem başlıyor. Bürokrasi azalacak. Çiftçilerimiz, dijital dünyanın imkânlarından faydalanarak birçok işlemi kolaylıkla yapabilecek. Değişiklik ile; ÇKS başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden 1 Ekim tarihi itibarıyla hizmete açıldı. e-Devlet Kapısı hizmetinden, ilk aşamada ürün güncellemesine gidecek çiftçilerimiz yararlanabilecek.

BAŞVURULAR SÜREÇ İÇERİSİNDE GELİŞTİRİLECEK

Hem gerçek hem de tüzel kişiliğe haiz çiftçilerimiz, sistemi kolayca kullanabilecek. e-Devlet Kapısı'ndan başvurular süreç içerisinde geliştirilecek. Dijital hizmetlerimiz, çiftçimizin iş yükünü azaltacak şekilde aşama aşama güncellenecek. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzasını, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda, çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırdık. Ziraat Odaları'ndan her yıl alınan 'Çiftçi Belgesi', sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerimizden istenecek.

ÇİFTÇİ BAŞVURU YAPARKEN ZİRAAT ODASINA ÜYE OLDUĞUNU BEYAN EDECEK

Çiftçilerimiz başvurusunu yaparken aktif olarak Ziraat Odası'na üye olduğunu da beyan edecekler. ÇKS başvuru süresini, daha başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi amacıyla 10 aydan 4 aya düşürdük. 2023 üretim yılı için başvurular, 1 Eylül-31 Aralık 2022 tarih aralığında olacak. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacak. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içerisinde yapabilecekler. Ayrıca e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi ücretsiz olarak alınabilecek. Çiftçimize, üreticimize, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.