Rusya Ukrayna savaşı buğday fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Buğday fiyatlarının yükselmesi ve küresel tedarik zincirinde yaşanan sorunlar gıda krizi endişelerini tetiklerken, buğday ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Dünyada buğday fiyatları 200 dolar seviyesinden 450 dolara çıkarken, dünyadaki gelişmelerin mevcut haliyle devam etmesi durumunda ucuz buğdayın yakın zamanda mümkün olmadığı görülüyor.  (Arpa Buğday Haberleri için tıklayın)

DW Türkçe'den Emre Eser'in haberine göre, Yem Sanayicileri Birliği Başkanı olan Ülkü Karakuş, buğdayla ilgili olarak, son aylarda yaşanan fiyat artışları karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) daha önce benzeri görülmemiş bir sübvansiyon uygulamak zorunda kaldığının belirtti. 

Karakuş, şunları kaydetti: "Türkiye'nin geleneksel olarak yaklaşık 19 milyon ton buğday, 7 milyon ton arpa ve 7 milyon ton mısır üretimi var. Yani bu alanda 35 milyon tonluk üretimden bahsedebiliriz. Bir de ihracat yapmak için bazı hammaddeleri ithal ediyoruz. Burada da 5-6 milyon ton buğday, 2,5 milyon ton mısır ve 500 bin tonluk soya ürünü ithalatımız var

Mazot fiyatının 30 liraya çıktığı bir dönemde buğday üretiminde Venezüella’nın konuşulması da dikkat çekiyor. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Abdullah Melik, yerli üreticiyi desteklemek yerine Venezuela gibi ülkelerde buğday üretme girişimlerinin yerli üretimde sona gelinmesine neden olacağına dikkat çekti. Buğday üretiminin toplumun her kesimini ilgilendirdiğine vurgu yapan Melik, "Asgari ücretli için de toplumun en üst gelir grubunda bulunanlar için de buğday stratejik bir ürün. Tüm üretim zincirini etkiliyor. Buğday üretiminin bu yüzden çok daha güçlü şekilde desteklenmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu ve çiftçi için alım garantisi verilmesi gerektiğinin altını çizerek "Çiftçi eğer buğdayını üretirken nereye satacağını bilirse işte o zaman sürdürülebilir bir üretim süreci gerçekleşir" dedi. 

Peki buğday fiyatları bugün kaç lira oldu? Arpa fiyatları kaç lira? İşte 16 Haziran 2022 arpa, buğday Polatlı, Konya, Gaziantep ve Edirne Ticaret Borsası fiyat listesi… 

POLATLI TİCARET BORSASI BUĞDAY ARPA FİYATLARI 

Kırmızı sert buğday (1. Derecede) 7.610 TL/ton

Düşük vasıflı kırmızı ekmeklik buğday: 7.575 TL/ton

Standart dışı arpa: 6.565 TL/ton

KONYA TİCARET BORSASI BUĞDAY ARPA FİYATLARI 

Kırmızı sert (1. Derece) : 7.323 TL/ton

Düşük vasıflı kırmızı ekmeklik buğday: 7.000 TL/ton

Beyaz arpa (1.derece) 6.526 TL/ton

GAZİANTEP TİCARET BORSASI BUĞDAY ARPA FİYATLARI

Sert Buğday (Güneydoğu 1. Grup) 7900 ile 8050 TL/ton

Ekmeklik Buğday (1. Grup) 7200 ile 7250 TL/ton

Beyaz Arpa (İç Anadolu): 6700 ile 6750 TL/ton 

EDİRNE TİCARET BORSASI ARPA BUĞDAY FİYATLARI

Buğday: 6.779 TL/ton

Arpa: 5.999 TL/ton