Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Trakya’da yaptığı bir konuşmada çiftçinin girdi maliyetlerindeki artışı dikkate almayarak ‘deliler gibi ekmelerini’ istemişti. Edirne’nin Havsa ilçesinde çiftçilik yapan Murat Aladağ, Hükümetin Ukrayna’dan ithal edilecek ürünler için vergileri sıfırlamasının kanola üreticisini mağdur ettiğini belirterek, fiyatların düşük olmasından şikayetçi oldu. 

TÜRKİYE'DE EN ÇOK YAĞLIK BİTKİ TRAKYA'DA EKİMİ YAPILIYOR

Aladağ, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl yağ konusunda ülkemiz maalesef üretim azlığından dolayı büyük sıkıntılar yaşadı. Ülkemiz yağ konusunda kendi ihtiyacının yüzde 65’ini kendi üretiyor yüzde 35’ini dışarıdan almak zorunda kalıyor. Türkiye’de en çok yağlık bitki Trakya’da ekimi yapılıyor. 13 Mart 2022’de Sayın Binali Yıldırım Tekirdağ Çorlu’da iş dünyası ve tarım sektörü ile bir araya geldiğinde ‘Ekin kardeşim ekebildiğiniz kadar ekin girdiler yüksek diye düşünmeyin devletiniz yanınızda” diye açıklama yaptı.

Kanola çok gübre isteyen ve maliyeti yüksek bir yağlık bitki. Çiftçiler gübre çok pahalı olmasına rağmen ekti dikti şimdi de harman zamanı. Hükumet ne yaptı hasat zamanı özelikle Ukrayna’dan gelecek mallar için vergileri sıfırladı ve şu anda başta Trakya ve diğer bölgelerde üretim yapan binlerce kanola üreten çiftçiler mağdur durumda. Biz de en çok yağlık bitki üreten Trakya’da yaptığı konuşmayı Sayın Binali Yıldırım’a hatırlatıyoruz. Çiftçi deliler gibi ekti deliler gibi batıyor” 

murat aladag