Akyıl yazısında, TMO’nun buğday ve arpa alım fiyatları açıklamasının ardından çiftçinin adeta ‘düştüğü durumdan’ bahsederek çiftçinin bu fiyatlar ile satacağı 1 kilo buğdaydan aldıkları parayla bir tane ekmek alamayacağını söyledi. 

25 Temmuz 2024 hububat fiyatları: Mısır ve buğday fiyatları arttı, arpa fiyatı sabit kaldı 25 Temmuz 2024 hububat fiyatları: Mısır ve buğday fiyatları arttı, arpa fiyatı sabit kaldı

BUNUN ADI ÇİFTÇİYE KÖTÜLÜK YAPMAKTIR

Akyıl, geçen sene 8 lira 25 kuruş olan buğdayın bu sene 9 lira 25 kuruştan satılacağını belirterek şöyle konuştu: 
“Çiftçi 1 kilo buğday sattığı zaman 200 gramlık ekmek bile alamayacak. Destek primleri de hesaplandığında buğdaya yüzde 20, arpaya ise yüzde 10 zam yapılmış oldu. Halbuki ülkemizde – o da resmi verilere göre yıllık yüzde 75 enflasyon var. Üstelik hepimiz biliyoruz ki gerçek enflasyon yüzde 75 filan değil. Buna karşılık siz kimsenin inanmadığı enflasyon oranlarına bile dikkat etmiyorsunuz. 
Bunun adı çiftçiye kötülük yapmaktır” dedi.

ÇİFTÇİ MASRAFLARINI BİLE KALDIRAMIYOR

Yüzde 75’lik enflasyon farkının bile yansıtılmasının çiftçileri biraz olsun rahatlatacağını ifade eden Akyıl, “Çiftçi şu anda buğdayını 9 lira 25 kuruştan değil, 15 lira 30 kuruştan satabilecekti. Türkiye’de tarım, Selçuklu zamanından beri küçük aile işletmeleri şeklinde yapılır. Küçük aile işletmelerinin bu şartlar altında tarım yapması mümkün değil. Çiftçi bankadan kredi alıyor ve kredisinin masraflarını bile kaldıramıyor. Nitekim her geçen yıl küçük aile işletmelerinin tarımdan çekildiğini görüyoruz. Allah’ın bize hediye ettiği bu cennet gibi vatan toprakları üzerinde bir uğursuzluk bulutu dolanıyor” ifadelerini kullandı.

İTHALAT YAPARSANIZ ÇİFTÇİ BATAR

Bu yıl buğday ithalatının yapılmamasının olumlu karşılandığını söyleyen Akyıl, “Neyse ki hükûmet bu sene buğday ithalatı yapılmayacağını açıkladı. Türkiye gibi bereketli toprakları olan bir ülkede buğday ithal ediyor olmak, hükûmetin bir ayıbıdır. Umarız diğer kararlarında olduğu gibi bu kararda da 180 derece çark etmezler. Çünkü bu fiyatların üzerine, siz bir de ithalat yaparsanız çiftçi batar. Zenginleşenler ise buğday ithal eden AK Müteahhitler olur” dedi.