TARIMDAN HABER ÖZEL / Ticaret Bakanlığı’nın kararı ile makarnalık buğday ihracatı ikinci bir talimata kadar durduruldu. İhracatın durdurulması iç piyasada buğday fiyatlarının düşmesine neden olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasındaki politikasızlığı da gözler önüne serdi.

MAKARNALIK BUĞDAY FİYATI 10 BİN 200 LİRADAN 9 BİN 200 LİRAYA DÜŞTÜ

Makarnalık buğday ihracatının ikinci bir talimata kadar durdurulmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta Perşembe günü Ticaret Borsalarında buğday fiyatları sert bir şekilde düşerken, Cuma günü de bir çok ticaret borsasında makarnalık buğday işlemi olmadı.

İHRACAT SERTİFİKASI ALANLAR KÖŞEYİ DÖNECEK!

Diğer yandan Perşembe gününe kadar makarnalık buğday ihracatı için 1,5 milyon tona kadar sertifika verildiği, ihracatın ikinci bir talimata kadar kapatılmasıyla birlikte ihracat sertifikası alan firmalar da büyük bir ayrıcalık elde etmiş oldu.

İHRACATLA BİRLİKTE ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLAMIŞTI!

Piyasada buğday ve arpa TMO alım fiyatından işlem görmediği için ürününü TMO’ya satamayın çiftçi ciddi bir zarar ederken, yurt dışı fiyatların yükselmesinden dolayı ihracatın başlaması iç piyasada da buğday, arpa fiyatlarının çiftçinin lehine yükselmeye başlamıştı. Ekmeklik buğday 7 bin 200 lira, makarnalık buğday ise 10 bin 200 liraya kadar çıkarken, ihracatın durdurulduğuna yönelik haberle birlikte fiyatlar eksi yazmaya başladı.

Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak! Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak!

Hükümet ve Tarım ve Orman Bakanlığı, sanayici ve tüccarın TMO alım fiyattan ürün alımına yönelik bir teşvik sistemi ortaya koyamazken, ihracatla birlikte yüzü gülmeye başlayan çiftçiye ikinci bir darbe vurulması, buğdaydaki politikasızlığı gözler önüne koydu.

TİCARET BORSALARINDA İŞLEM OLMADIĞI İÇİN MAKARNALIK BUĞDAY FİYATLARI YAYINLANMADI

Diğer yandan 15 Ticaret Borsası’nın Cuma günü verileri incelendiğinde makarnalık buğday satış fiyatları ile ilgili ortalama bir fiyat yayınlanmaması da dikkat çekti.   

15 Ticaret Borsasının Cuma günü işlemlerine göre ekmeklik buğday ortalama 7,156 lira, arpa 5,989 lira, mısır 5,517 lira, yulaf 4,656 lira ve çavdar 5,301 liradan haftayı kapattı. Cuma günkü işlemlerde makarnalık buğdayla ilgili bir çok borsada hiçbir işlem olmadığı için fiyatlarla ilgili veri de yayınlanmadı.

Makarnalık buğday ihracatının kapatılması, çiftçiden düşük fiyattan ürün almak isteyen sanayicilerin ekmeğine yağ sürerken, çiftçinin de düşük fiyattan ürün satmasına neden olacak.