Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre,  Rekabet Kurulu’nun soruşturma heyetinin tespitleri yönünde GÜBRETAŞ’a para cezası kesilmesi durumunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Bakanlığı etik açısından tartışma konusu olacak ve görevden alınması gündeme gelecekti. Böylesine bir siyasi sonuç doğurması beklenen kararda 5 gübre firmasının da aklanması dikkat çekti.

2021 YILINDA 7 GÜBRE FİRMASINA YÖNELİK SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI!

Rekabet Kurulu’nun 2021 Ağustos ayında 7 gübre firmasına yönelik başlattığı rekabete aykırılık soruşturmasında, Soruşturma Heyetinin 5 gübre firmasına rekabete aykırılık tespitinde bulunarak ceza kesilmesini talep ederken, Rekabet Kurulu’nun hiçbir gübre firmasına ceza kesilmemesine karar vermesi, verilen kararın siyaseten sorgulanmasına neden oldu.

Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de! Gübre sektörünün duayen ismi Kadir Yiğit haftalık yazıları ile Tarımdan Haber’de!

Söz konusu karar GÜBRETAŞ’tan dolayı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı yakından ilgilendiriyordu. Çünkü rekabet soruşturması Yumaklı’nın GÜBRETAŞ Genel Müdürlüğü dönemini kapsıyordu.

SORUŞTURMA HEYETİ REKABETE AYKIRILIKLA İLGİLİ AĞIR BİR RAPOR SUNDU!

Rekabet Kurulu’nun Ağustos 2021 yılında gübre fiyatlarında ortak hareket ederek, rekabeti engelledikleri gerekçesiyle gübre firmalarına yönelik başlattığı soruşturmada, Soruşturma Heyeti, geçtiğimiz hafta (26 Temmuz’da) aralarında GÜBRETAŞ’ın bulunduğu 5 gübre firmasının rekabete aykırılıklarının tespit edildiğini belirterek, Kuruldan bu 5 firmaya ceza kesilmesini istemişti.

 GÜBRETAŞ’A DAHA AĞIR CEZA KESİLMESİ TALEP EDİLMİŞTİ!

BAĞFAŞ, GEMLİK, EGE GÜBRE, TOROS VE GÜBRETAŞ’a yönelik rekabete aykırılık tespitinde bulunan Soruşturma Heyeti, BAĞFAŞ VE GEMLİK’in rekabete aykırılığın daha kısa süreli ancak GÜBRETAŞ, EGE GÜBRE VE TOROS’un rekabete aykırılığı 1 ile 5 yıl arasında yapmasından dolayı bu üç gübre firmasına daha ağır para cezası kesilmesini talep etmişti.

REKABET KURULU 5 GÜBRE FİRMASINA CEZA KESİLMESİNE GEREK OLMADIĞINA KARAR VERDİ!

Soruşturma heyetinin rekabete aykırılığa yönelik net tespitleri ortada iken Rekabet Kurulu önceki gün yaptığı açıklama ile “gübre sektöründe faaliyet gösteren soruşturma tarafı teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. Maddesini ihlal etmedikleri, dolayısıyla söz konusu teşebbüslere idari para cezası verilmesine gerek olmadığına karar verildi” denildi.

EN UFAK BİR CEZANIN KESİLMEMESİ REKABET KURULU’NUN KARARININ SORGULANMASINA NEDEN OLDU!

Soruşturma heyetinin rekabete aykırılık tespitine rağmen 5 gübre firmasına en ufak bir cezasının kesilmemesi, verilen kararın sorgulanmasına neden oldu.

CEZA KESİLMESİ DURUMUNDA YUMAKLI’NIN GÖREVDEN ALINMASI GÜNDEME GELECEKTİ!

Gübre firmalarına ceza kesilmesi durumunda GÜBRETAŞ’tan dolayı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Bakanlığı etik açısından sorgulanmaya başlanacak ve Yumaklı’nın görevden alınması gündeme gelecekti. Rekabet Kurulu’nun tartışmalı kararı ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’da aklanmış oldu.