Biber, birçok kişi tarafından severek tüketilen bir sebzedir. Birçok türü bulunan bu sebzenin ayrıca özellikle C vitamini bakımından son derece zengin olduğu ve dolayısı ile de insan vücudunu pek çok açıdan desteklediği bilinmektedir.

Bolu'da çiftçiyi kahreden olay! Balya yapılmayı bekleyen buğday sapları yandı Bolu'da çiftçiyi kahreden olay! Balya yapılmayı bekleyen buğday sapları yandı

Ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde en çok tüketilen sebzeler arasında yer alan biber, düşük kalorilidir. Dünyadaki biber üretiminin yüzde 20’den fazlasının Çin tarafından yapıldığı bilinmektedir. Türkiye ise dünyadaki biber yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak yüzde 10’luk bir paya sahiptir.

Biber, bahçelerde ve balkonlarda kolaylık ile yetiştirilebilmektedir. Biber yetiştiriciliğinde birkaç püf noktaya dikkat etmek, hasat döneminin arzu edilen doğrultuda tamamlanmasını sağlayacaktır. Peki, biber tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Biber yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmelidir? İşte konuya dair ayrıntılar…

Cşdoc

BİBER TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Doğal yollar ile üretilmiş, ilaçsız biberler tüketmek isteyen birçok kişi bahçesinde biber yetiştirebilmenin yollarını araştırır. Bunun için ise öncelikle biber tohumunun ne zaman ekilmesi gerektiğine karar verilmesi gerekir.

Verimli biber ekimi için nisan ayının başı veya ortaları tercih edilmelidir. Ayrıca mayıs ayının başında da biber ekimi yapmak mümkündür. Özetlemek gerekir ise eki nisan ayının başı ile mayıs ayının ilk birkaç günü, biber ekimi için ideal zamandır.

Biber genel olarak tarlalarda yetiştirilen bir sebzedir. Ancak bu sebzenin saksılarda da yetiştirilebildiği bilinmektedir. Yanı sıra balkonlarda, küçük bahçelerde ve teraslarda da biber ekiminin yapılması mümkündür.

BİBER TOHUMUNUN EKİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Biber tohumunun ekiminde ilk dikkat edilmesi gereken toprak seçimidir. Biberlerin verimli bir şekilde büyüyebilmeleri için nemli topraklar tercih edilmelidir. Ek olarak tohumları ekmeden önce çimlenmelerini sağlamak da gerekmektedir. Bunun için tohumlar bir saksıya konulur ve üzerleri tamamen toprak ile örtülür. Sonrasında ise toprağın nemlenmesi için bir sprey şişesi yardımı ile su püskürtülür ve ardından da toprağın üzeri bir bez veyahut da streç film ile örtülür.

Biber tohumları yaklaşık olarak 2- 3 hafta içerisinde çimlenir. Bu süreçte toprak sıcaklığı 15 dereceden düşük, 35 dereceden ise yüksek olmamalıdır.

Biber tohumları çimlendikten sonra ekim aşamasına geçilebilir. Tohumlar 0,5- 1 cm derinliğe, sıra halinde ekilir. Burada tohumların arasında 35- 40 cm kadar mesafe bırakılması önemlidir.

Biber için 24- 26 derece aralığı idealdir. Suyun yanı sıra nemi de oldukça seven bu bitki için nem seviyesinin en az yüzde 60 oranında olması gerekir. Ayrıca tohumlar sık sık ve az miktarda sulanmalılardır.

BİBER KAÇ AYDA YETİŞİR?

Balkonda saksıda, terasta veyahut da küçük bahçelerde biber yetiştirmek isteyen birçok kişi, biberin yetişmesi için ne kadarlık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu merak etmektedir. Bu süre, tohumların ekiliş tarzlarına, tohumların ekildikleri bölgelerin iklim koşullarına ve diğer yetiştirme özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak biber yetiştiriciliğinde genel olarak oldukça sabırlı olunması gerektiğini söylemek mümkündür.

Tohumların çimlendirilmesi için gereken 2- 3 haftalık sürenin ardından yapılan ekim işlemleri, kişinin bakım kısmına gösterdiği özene bağlı olarak meyve verir. Biberin hasat zamanı için beklenilmesi gereken süre, ekimden itibaren en az 3 ay kadardır.

BİBERLER NE ZAMAN TOPLABİLİR?

Biber tohumlarının nisan ayında ekildiklerini varsayarsak hasat için haziran ayının ideal olduğunu söylemek mümkündür. Toplama işlemi, 1 hafta ara ile olmak üzere sene içerisinde 9- 10 kere yapılabilir.