Hem yararları hem de lezzeti ile bilinen bezelyenin nasıl yetiştirilebileceği birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle küçük yeşil formu ile çocuklar tarafından oldukça sevilen bu sebzenin bahçelere nasıl ve hangi şartlarda ekilebileceği, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.

Bezelye, tohum şeklinde toprağa ekilebilen bir sebzedir. Bakımı noktasında ise birtakım püf noktalara dikkat edilmesini isteyen bu sebze, kısa süre içerisinde sofralara konuk olabilir. Peki, bezelye tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? Bezelye yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmelidir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Milletvekilinden hükümete 'fındık fiyatı' eleştirisi: ‘180 TL diyoruz, ses yok’ Milletvekilinden hükümete 'fındık fiyatı' eleştirisi: ‘180 TL diyoruz, ses yok’

Şshıdc

BEZELYENİN GENEL ÖZELLİKLERİ

‘Fabaceae’ ailesinin üyelerinden olan bezelye, birçok kişi tarafından severek tüketilmektedir. Dünya çapında yaklaşık olarak 20 bin kadar farklı türe sahip olan Fabaceae ailesinin gözde üyelerinden olan bu bitkinin bilimsel adı ise ‘pisum sativum’ şeklindedir.

Bezelye bitkileri, yaprak döken, tırmanıcı, otsu yıllık bitkilerdir. Bu bitki, aynı ailede bulunduğu diğer akrabaları gibi bir kabuk içinde bir sıra halinde düzgünce dizilmiş meyvelere sahiptir.

Çevre dostu ve sürdürülebilir bir tarım seçeneği olarak karşımıza çıkan bezelye bitkisinin, topraktaki azotu fiksasyon yeteneği ile toprağa çevirdiği bilinmektedir. Bu da bu bitkinin sıklık ile dönüşümlü ekim planlarının bir parçası haline getirir.

BEZELYE TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Hem insan sağlığına hem de çevreye birçok katkısı bulunan bezelyenin ekim zamanı, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşin uzmanlarından alınan bilgiye göre bezelye tohumu için en ideal ekim zamanı, sonbaharın sonu ilkbaharın başıdır. İdeal ekim zamanı, ekimin yapılmak istendiği bölgenin iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

BEZELYE TOHUMU NASIL EKİLİR?

Bezelye tohumundan verim alınabilmesi için ekim boyunca doğru adımların izlenmesi gerekir. Bunun için ilk olarak ekim yapılacak olan toprağın hazırlanması gerekir. Toprağın hafif alkali veyahut da nötr pH seviyelerinde olması istenir.

Bezelye tohumları ekim işleminden önceki 24 saatlik sürede suda bekletilmelidir. Bu, tohumun çimlenme süresini hızlandırmak açısından son derece önemlidir.

Bezelye tohumları sudan çıkarıldıktan sonra ekim alanına 3- 5 cm derinliğe ve 10 cm aralıklar ile ekilmelidir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra ise toprağın hafifçe sıkılaştırılması ve bolca sulanması gerekir.

BEZELYE TOHUMU HANGİ SIKLIK İLE SULANMALIDIR?

Bezelye yetiştiriciliğinde sulama, önemli bir başlıktır. Sulama sıklığı ve sulamanın miktarı, bezelye tohumları açısından hayati bir öneme sahiptir.

Bezelye bitkisinde sulama sıklığı ve miktarı, toprağın drenaj kapasitesi başta olmak üzere iklim şartlarına ve bitkinin içinde bulunduğu büyüme evresine göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak toprağın üst yüzeyinin kuruması beklenmeden sulama işlemi tekrarlanmalıdır.

Bezelyenin serin ortamlarda daha hızlı ve verimli bir şekilde büyüdüğü bilinmektedir. Bu neden ile bu bitkinin tohumlarının mümkün ise bahçenin çok da güneş almayan bir alanına ekilmesi gerekir.

BEZELYE NE KADAR SÜREDE YETİŞİR?

Bezelye bitkisi ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de bu bitkinin tam olarak yetişebilmesi için ne kadarlık bir süreye ihtiyaç duyduğu ile ilgilidir. Bahçelerinde bezelye yetiştirmek isteyen birçok kişi, ‘Bezelye ne kadar sürede yetişir?’ sorusuna yanıt aramaktadır.

Bezelyenin yetişme süresi, ekilen bezelye çeşidine ve yetiştirme ortamının koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak bitkinin tohumlarının ekim ayında ekilmiş olduğunu varsayarsak tam olarak yetişebilmesi için ortalama olarak 60 ila 70 günlük bir süreye ihtiyaç vardır.