Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği 10. Genel Kurulu Toplantısı TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milletvekilleri, STK temsilcileri, birliğin yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bakan Eker, kooperatifçiliğin önemine dikkat çekti. Kooperatifçiliğin asırlardır Anadolu'da var olduğunu kaydeden Eker, “Gücümüzü bir araya getirirsek, Türk atasözü ne diyor 'bir elin nesi var, iki elin sesi var' kooperatif tam da budur. Köylerimizde imece var. Birinin yardıma ihtiyacı olduğu zaman, hep birlikte gidilir yardım edilir. Kooperatif bu aslında başka bir şey değil. Birlikte iş yapmak. Bakmayın adının Latinceden geldiğine, esas mesele bizim kültürümüzde var. Bunun için gerek imecemizle, gerek dayanışmamızla, gerek birlikteliğimizle biz kooperatifçiliğe sahip çıkacağız. Çiftçiye daha uygun fiyatla girdi tedariki yapılması gerekir. Biliyorum şikayet ediyor çiftçiler. Haklılar" şeklinde konuştu.

NİSAN SONUNA KADAR DESTEKLEMELER ÖDENECEK

Bayan ve genç çiftçilere potizif ayrıcalık tanınacağını belirten Eker, “Gençlik bizim geleceğimiz. Tarımda bizim geleceğiz" dedi. Nisan ayında verilecek desteklemeleri de aktaran Bakan Eker, “Nisan ayında da Karadenizli üreticilerimiz 828 milyon lira fındık ödemesi alacak. 151 milyon bu hafta içerisinde fındık ve çay ödenecek. Yaklaşık 1 milyar fındık ve çay ödemesi var. Koyun keçi desteği 460 milyon lira, Nisan sonunda ödenecek. Büyük baş hayvan desteği 690 milyon lira ve o da Nisan sonunda ödenecek. Süt regülasyon desteği ödenecek. 80 milyon hububat pirimi ödenecek. 40 milyon kırsal kalkınma desteği ödenecek. Fidan desteği 3 milyon lira Nisan sonu ödenecek. Toplamda hibe desteği 4 milyar 800 liraya bulmuş olacak" diye konuştu.

BANKA İSTİYORUZ

Toplantıda konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız, Bakan Eker'e seslenerek çiftçilere daha iyi hizmet vermek adına banka kurulmasını istedi. Tarım alanında yapılan yeniliklere de değinin Yıldız, “Teşkilat olarak çiftçi arkadaşlarımızın tarımsal girdi ve nakit ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Kaynak maliyetlerinin düşürülmesi, kurumumuzun daha da güçlenmesi, ülkemiz çiftçisine daha düşük maliyetlerle hizmet verebilmemiz için bir isteğimiz olacak. Tüm çiftçi arkadaşlarımız adına bir bankamızın olmasını istiyoruz. Tarımda yapılan toplulaştırmalar, tarım sigortaları sistemini, entegre sistemi ve ismini sayamadığım birçok yenilik ile mühür yuvarlağın tam ortasına basılmıştır. Bilerek çiftçimizin bir kuruşunun heba olması için karar almadık" diye konuştu.

EN FAZLA KAYIT DIŞILIK TARIMDA

Birliğin Genel Müdürü İrfan Güvendi ise, Türkiye'de en fazla kayıt dışılığının tarım sektöründe olduğuna dikkat çekti. Kırsaldan kente göçün önüne geçmek için çalıştıklarını ifade eden Güvendi, “Kırsaldan kente göçün önüne geçmeye çalışıyoruz. Tabiki yapısal değişimler kırsaldan kente göçü daimi kılacaktır. Boşalan arazilerin mutlaka işlenmesi konusunda birliğimiz etkili rol alacaktır. Çiftçiliğin babadan oğla geçen değil, bilimsel, tercih edilir, itibarlı bir iş olması için katkı sağlayacağız. Çiftçilerimize ihtiyaç duyduğu tarımsal girdileri, standartlara uygun olarak temin ederek kayıt dışılığı önlüyoruz. Özellikle bu kayıt dışılığın altını çizmek istiyorum. Bizim sektörümüz ülkemizde kayıt dışılığın en fazla olduğu sektör. Bunun Türkiye'nin ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.