Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, yetiştiricinin dijital platformu olan 'Yetiştirici Soruyor' da yetiştiricilerden gelen soruları cevaplandırmaya devam ediyor.

nurettin gülşen

Besi hayvancılığı yapan bir üretici, yem miktarlarını vererek, Gülşen’e rasyonda olması gereken yem miktarları ile ilgili görüşünü sordu.

RASYONDA BULUNAN YEM MİKTARLARI

Üretici buna göre, 2.5 kg arpa,1 kg pamuk küspesi, 8 kg silaj, 3 kg saman, 5 kg yonca, 500 gr mısır ve vitamin ile bir rasyon yaptığını, bu rasyonun da besi hayvanlarına kesime kadar bütün dönem boyunca vermenin yeterli olup olmadığını sordu.

Soruda hayvanların ırkı, canlı ağırlığı ve hedeflenen günlük canlı ağırlık artışı belirtilmezken, Gülşen, bu soruya şu şekilde cevap verdi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinden süt piyasasına müdahale talebi! Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinden süt piyasasına müdahale talebi!

-Öncelikle anladığım kadarıyla verdiğiniz yem miktarlarından besi sonuna geldiğiniz görülüyor. Hayvanınızın ırkını, canlı ağırlığını ve hedeflediğiniz günlük canlı ağırlık artışını yazmamışsınız. Hayvanınızı ve yemlerinizi tam olarak bilmeden bir şey net olarak söylemek yanlış olacaktır ama bana göre verdiğiniz yemlerden yonca ve pamuk tohumu küspesini çıkarınız. Samanı yarı yarıya azaltabilirsiniz.

Silajda değişiklik yapmadan geri kalanı arpa daha fazla olmak üzere toz öğütülmüş mısır ağırlıklı bir günlük rasyon yedirmeniz gerekiyor. Bunun dışında günde hayvan başı yaklaşık 50 gram kadar mermer tozu kullanın. Vitamin ve mineral yanı sıra soda ve maya gibi katkıları da kullanırsanız faydası olacaktır.