TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım Bakanlığının bütçe görüşmesinde muhalefet parti milletvekilleri, süt üreticisinin sorunlarını gündeme getirerek, çiğ süt üreticisinin zararına üretim yaptıklarına dikkat çekti.

TARIM BAKANININ SÜT HESABI!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, muhalefet parti milletvekilleri tarafından gündeme getirilen eleştirilere cevap vererek, Kasım ayı itibariyle çiğ süt üretim maliyetinin 10,34 lira olduğunu, üreticinin eline geçen net süt fiyatının ise 12 ila 12,5 lira bandında olduğunu kaydetti.

Yumaklı, şunları kaydetti: “Ulusal Süt Konseyi 1 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ sütün tavsiye fiyatını üreticinin eline 1 1,5 lira geçecek şekilde - ki bunların içerisine destekler dâhil değil- belirledi. Bölgesel olarak da yine piyasada ortalama 1 lira, nakliye ve hizmet bedeliyle birlikte 13 lira ya da 13, 5 lira civarında bir fiyat var.

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

2023'ÜN İLK 6 AYINDA 2,2 MİLYAR LİRA ÇİĞ SÜT DESTEĞİ ÖDENDİ

2022 yılında 4,7 milyar yapıldı, 2023 yılının ilk altı ayında 2,2 milyar; son iki yılda 6,9 milyar ödeme yapıldı. Kasım ayı itibarıyla çiğ süt üretim maliyeti 10,34 lira olup üreticinin eline geçen net süt fiyatı 12 ila 12,5 lira bandındadır"

Ulusal Süt Konseyi’nin Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetlerini baz alan Yumaklı’nın, süt üreticisinin litrede 1,5 lira ile 2 lira arasında para kazandığını ileri sürmesi dikkat çekti.

BAKAN YUMAKLI ÜRETİCİLERİN MALİYET HESABINI DEĞİL SANAYİCİLERİN BAŞKANLIĞINI YAPTIĞI USK'NIN MALİYET HESABINI DİKKATE ALDI!

Diğer yandan Ulusal Süt Konseyi Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini 10,36 lira olarak açıklarken TÜSEDAD ise Ekim ayı çiğ süt üretim maliyetini 13,10 lira olarak açıklamıştı. Yumaklı’nın üreticilerin belirlediği çiğ süt üretim maliyetini değil de sanayicilerin başkanlığını yaptığı USK’nın maliyetini dikkate alması gözlerden kaçmadı.