Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Karakuyu köyünde çiftçiler, bu yıl tarlalarına ektikleri sertifikalı arpa tohumundan büyük bir mağduriyet yaşadılar. Komşu tarlalarda ekilen arpa tohumları biçilecek hale gelirken, Seymen sertifikalı arpa tohumunu eken çiftçiler ise bırakın ürün biçmeyi arpaları sapa bile kalkmadı. Çiftçiler yaşadıkları mağduriyeti ilçe tarım müdürlüğüne bildirirken, tutanak tutturup haklarını mahkemede arayacaklar.

TÜRKŞEKER TARIM ARACILIK ETTİĞİ SERTİFİKALI ARPA TOHUMU BOZUK ÇIKTI!

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Karakuyu köyünde çiftçilik yapan Sami Özdemir, Mart ayı sonunda yaklaşık 100 dekar alana Seymen sertifikalı arpa tohumunu ektiğini ve gübreleme dahil bütün ilaçlamayı dahi yaptığını belirterek, ektiği arpanın yarısının çimlenmediğini ve sapa kalkmadığını bildirdi. Bu tohumu Erikçioğlu firmasından aldığını, Erikçioğlu’nun da TÜRKŞEKER TARIM’dan tedarik ettiğini bildiren Özdemir, seymen arpa tohumunun asıl üretici firmanın ise Sarı Tohumculuk olduğunu kaydetti.

ÜRETİCİ FİRMA: BEN TOHUMU TÜRKŞEKER TARIM'A SATTIM BENDEN ÇIKTI!

Sami Özdemir, tohumun üretici firması olan Sarı Tohumculuk’la görüştüğünü, firma yetkilisinin 2020 yılında bu tohumu TÜRKŞEKER TARIM’a verdiğini belirterek, “Ben tohumu sattım, bende çıktı” dediğini kaydetti. TÜRKŞEKER’den de Erikçioğlu’nun aldığını ve çiftçiye satıldığını dile getiren Sami Özdemir, Pınarbaşı bölgesinde 400 ton sertifikalı arpa tohumu satıldığını, bu tohumu kullananların başta kendisi olmak üzere herkesin mağdur olduğunu dile getirdi.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMUN ÇÜRÜK ÇIKTIĞINI TESPİT ETTİ

Pınarbaşı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün yaptı saha incelemelerinde de tohumun çimlenmediği ve sapa kalkmadığı tespit edilirken, Zirai Teknik Raporda, şunlar kaydedildi: “Seymen arpa tohumu eken çiftçilerimiz yıllardır tarımsal üretim yapan çiftçiler olduğu ve mibzerle ekimde ekim sıkıntısı olmadığı ekim derinliğinin uygun olduğu ve dekara 30 kg tohum atıldığı ve taban gübresi 20-20-0 kükürtlü gübre attıkları ve üst gübreleme üre attıkları ve yabancı ota karşı ot ilaçlarını attıkları gözlemlenmiştir.

AYNI ALANA EKİLEN BAŞKA BİR ARPA TOHUMUNUN ÇİMLENMESİNDE VE SAPA KALKMASINDA BİR SORUN GÖRÜLMEDİ!

Ayrıca bazı parsellerde çiftçilerimiz tohum ekerken Seymen arpa tohumu yetmediğinden dolayı Tarım 92 arpa tohum ektikleri ve Tarım 92 arpa tohumlarının çıkışında ve sapa kalkmasında herhangi bir sıkıntı olmadığı görülmüştür. Gayet verimli çıkışların çimlenme ve kardeşlenme çok yüksek dolayısı ile sapa kalkmanın da yüksek olduğu gözlemlenmiştir”

ÇİFTÇİLER TESPİT DAVASI AÇTI

Çiftçiler mağduriyetlerinin giderilmesi için konuyu mahkemeye taşıyacaklarını dile getirirken, Sami Özdemir, tespit davası açtığını, bu davayı da açabilmek için en az 2 bin 500 lira masraf ettiğini bildirdi.

tohum