Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Ankara İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Akbulut, şunları kaydetti: “Bugün tarım ve hayvancılık tüm dünya ekonomilerinin en önemli gündemleri arasındadır. Bunun sebebi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de arz devamlılığının sağlanması noktasındadır. Kendi iştigal konumuz olan kırmızı et üretiminin bel kemiğini oluşturan büyükbaş hayvan besiciliği sektörüne baktığımızda da en temel sorun sürdürülebilir üretim imkanlarının giderek yok oluşudur.

Araştırmaların, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri ve kuraklıktaki artış yüzünden ileriki yıllarda tarımsal ve hayvansal gıda üretiminin talebi karşılamada zorlanacağını gösterdiğini ve ne zaman biteceği bilinmeyen Covid-19 kaynaklı pandemi sürecinde ki gelişmelerin de gıda üretiminde ülkelerin kendisine yetebilir olmasının hayati önem taşıdığını gösterdiği aşikardır. 

BESİCİLİK SEKTÖRÜNDE KAN KAYBINA ÇÖZÜM BULUNMALI 

Ülkemizde tüm dünyada ki gibi bu gerçekler ile yüz yüzeyken kırmızı et üreticisi olan Büyükbaş Hayvan Besicileri, Tarım Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’nin de kabul ve beyan ettiği gibi üretim maliyetinin altında oluşan karkas kesim fiyatları yüzünden zarar etmektedir ve sektördeki bu kan kaybı devam ettiği sürece ileri ki dönemde ülkemizde kırmızı et üretiminin sürdürülemez olacağı kesindir.

Bizler birlik yönetimi olarak bu sektöre sadece yaklaşık yüz bin kişinin geçim kapısı olarak dar bir pencereden bakmayıp hayvancılığın tüm ülke ekonomisine olan katkısını ve yaklaşık seksen üç milyon vatandaşımızın gıda ihtiyacının karşılanması sorumluluğunun bilincinde olarak bakmakta olduğumuzdan ülkemizin bu dönemde içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklar da düşünüldüğünde üreticilerimizin düşük kar marjları ile üretime devam etmeleri gerektiğini düşünürken süreklilik arz eden zararlara dayanamayan üreticimizin işini bırakmak zorunda kaldığını görmek bizi derinden yaralamaktadır.

Bu sürecin düzeltilmesi adına yönetim kurulumuzca birliğin tüm imkanları kullanılarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kredi olanaklarının arttırılması, karkas kesim fiyatlarının tüketiciyi de düşünerek makul seviyede artması ve üretim planlamasının yapılması aşamasında Tarım Bakanlığımız başta olmak üzere tüm yetkili merciler kapsamında gerekli görüşmelerin yapılarak bu olumsuz sürecin düzeltilmesinde gerekli katkının sağlanacağından tüm üreticilerimiz emin olmalıdır.”

SEDAT AKBULUT KİMDİR?

Geçtiğimiz hafta Ankara İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin seçimlerinde yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Sedat Akbulut, Akbulutlar Besicilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor. Daha önce; Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Muhasip üyeliği, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Denetim Kurulu Üyeliği, Ankara Ticaret Borsası Hayvancılık Komitesi Başkanlığı görevinde bulundu. Akbulut, 1979 Kırıkkale doğumlu evli ve dört çocuk babası.