Hasat Bayramı programına Bakan Çelik'in yanı sıra TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı. "Hasat Bayramı" programı öncesinde Polatlı Ticaret Borsa'sını ziyaret eden Çelik, laboratuvarı gezerek incelmelerde bulundu. Ardından hasat alanına geçen Çelik, kullandığı biçerdöver makine ile hasadı başlattı. Çelik, hasadın başlamasının ardından basın mensuplarının gazetecilerin sorularını cevapladı.

Et ve Süt Kurumunun karkas eti 22 liradan piyasa sunmaya başladığını belirten Çelik, "İthalatımız devam ediyor. Bosna'dan da etlerimiz gelmeye başladı." ifadelerini kullandı. Polatlı'nın tahıl ambarı bir ilçe olduğuna dikkati çeken Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen bu kutlamaların son derece anlamlı olduğunu söyledi.

Tarımsız, ekmeksiz, buğdaysız olmayacağını dile getiren Çelik, "21. yüzyılın tarım yüzyılı olacağına inanıyoruz. Çiftçinin kıymeti artacak. Dünyanın gidişatı bize bunu net bir şekilde ifade ediyor. Tarımın önemini kavramayan toplumlar bu yüzyılda ciddi problemlerle karşı karşıya kalacaklar. 34 ülkede gıdaya ekmeğe ulaşmakta zorluk çekiliyor. 80 ülke suya ulaşımda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Tarımın kıymetini bilmeme anlayışı devam ederse önümüzdeki dönemde dünyada gıda savaşları olacak." diye konuştu.

"Atıl durumdaki bütün topraklar ekilecek"

Çelik, toprağı korumanın önemine değinerek, bir santimetre toprağının oluşmasının yüzyıllar aldığını belirtti.

TBMM'ye bir yasa gönderdiklerini bildiren Çelik, "Toprağın tapusu sende olur bende olur. 780 bin kilometrekarenin tapusu 78 milyonun. Dolayısıyla 'Ben toprağı ekmiyorum benim buna ihtiyacım yok' dedirtmeyeceğiz. Atıl durumdaki bütün topraklar ekilecek. Sen ekmiyorsun, devlet ektirecek, bankaya da kiranı yatıracak. Ama mutlak bütün topraklarımızın ekilmesi, üretime katılması konusunda çok canla başla bir çalışmayı hem yasal düzenleme olarak hem bakış açısı olarak gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum." dedi.

Çelik, anız yakıldığında tarlanın tümden öldürüldüğüne dikkati çekerek, "Ekolojik dengeyi bozarsak yalnız tarımı değil insanlığın geleceğini de tehlikeye atmış oluruz." diye konuştu.

Tarıma dayalı endüstriye geçişin de gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "2 milyon hektar arazide doğal afetlerle karşı karşıyayız. Bunlardan biri kuraklık. 64 ilimizde don ve benzeri iklim şartlarından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Tam 461 bin çiftçimizin bu yaşanan doğal afetlerden dolayı bir mağduriyeti oluşmuş durumda. Bunu Bakanlar Kuruluna arz ettik. Buradaki mağduriyetlerin kısmen de olsa önüne geçme konusunda bakanlık olarak üzerimize düşen gayreti göstereceğimizi bilmenizi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Çelik, havza bazlı üretim ve destekleme modeline geçilmesinin planlandığını da bildirdi.

Polatlı Tarım İşletmesi Müdürlüğüne ait sığırcılık ve tohum hazırlama tesisleri ziyaret eden Çelik, yetkililerden tesisler hakkında bilgi aldı.