TARIMDAN HABER ÖZEL / Et ve süt fiyatlarında yaşanan artışlar, üretici tarafından yapılıyormuş gibi kamuoyuna sunulurken, yem fiyatlarına arka arkaya gelen zamların ise hiçbir şekilde kamuoyunda sorgulanmaması dikkat çekiyor.

DÖVİZ KURLARINDA ARTIŞ OLMAMASINA RAĞMEN YEM FİRMALARI ARKA ARKAYA ZAM YAPTI!

Döviz kurlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen yem fiyatlarının son bir ay içinde 4-5 kere zamlanması hayvancılık sektöründe yaşanan krizi gözler önüne seriyor.

2 HATFADA BİR YEM FİYAT LİSTELERİ GÜNCELLENDİ!

Yem firmaları 18 Ekim’de yem fiyat listelerini güncellerken, 1 Aralık’ta yem fiyatlarına yeni bir zam daha yaptılar. Yapılan zammın üzerinden 20 gün geçmeden yem fiyat listelerini yeniden güncelleyen yem firmaları, yaptıkları son zamla birlikte 19 protein süt yeminin çuvalı 458 liraya çıktı. Buzağı yeminin çuvalı 452 liraya, besi yeminin çuvalı da 420 liraya yükseldi.

SAMAN FİYATI ARTMADI AMA YONCA VE SLAJ FİYATI YÜKSELDİ!

Diğer yandan son bir buçuk ay içinde saman fiyatında bir artış yaşanmazken, yonca ve slaj fiyatları da yükseldi. Yonca fiyatı bir buçuk ayda 7,25 liradan 8,5 liraya çıktı. Slaj fiyatı da 2 liradan 3,25 liraya yükseldi.

Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü! Kesim fiyatları (dana-kuzu) bu hafta ne kadar oldu? Karkas kesim fiyatı yüzde 4,3 birden düştü!

ULUSAL SÜT KONSEYİ DE FİYAT ARTIŞLARINI TEYİT ETTİ!

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyeti hesaplarında kullandığı kuru yonca, mısır silajı ve süt yemi fiyatları yükselirken, saman fiyatı düştü. Kasım ayı yem fiyatlarına göre mısır silajı 2,22 liradan 2,38 liraya, kuru yonca fiyatı 6,78 liradan 7 liraya ve 19 protein süt yemi fiyatı da 8,34 liradan 8,72 liraya çıktı. Saman fiyatı ise 2,29 liradan 2,25 liraya düştü.

21 Aralık itibariyle firmalar arası süt yemi, buzağı yemi ve besi yem fiyatları ile son bir buçuk ay içinde yem fiyatlarına gelen zamlar şöyle…  

yem fiyatları-2