Bilgigazetesi.org'un haberine göre, Kahveci, sorunun özünün fiyatın ne kadar olması değil, ÇAYKUR'un piyasayı dengeleyememesi ve düzenleyememesi olduğunu savunuyor. Uzmana göre, ÇAYKUR'un toplam üretimin %50'sine yakınını satın alarak arzı %50 gibi yüksek bir oranda daraltmasına rağmen, piyasayı dengelemekten ve düzenlemekten uzakta kalmasını anlaşılır değil.

ergin kahveci-1

Kahveci'nin bu sözleri, yaş çay fiyatlarının ve ÇAYKUR'un piyasadaki rolünün tekrar gündeme gelmesine neden oldu.

ÇAYKUR üreticiyi özel sektöre mahkum etti: Rize’de çay alımında büyük kriz!
ÇAYKUR üreticiyi özel sektöre mahkum etti: Rize’de çay alımında büyük kriz!
İçeriği Görüntüle

Bu durumda ÇAYKUR'un, Regülasyon kurumu değil büyük bir Çay Sanayicisi olmaktan öteye geçmemektedir.

Üretici açısından yetesiz fiyat ve regülasyon konusuna dikkat çeken KAHVECİ; Ne yazık ki büyük paradoks bununla sınırlı değil. Yaş Çay fiyatının önceki yıla göre ÇAYKUR açısından %50 civarında artmasının tüketiciye kuru Çay fiyatının artması olarak yansıyacaktır.

Kahveci; Öyle bir ortam içindeyiz ki ne alan ne satan ne de satın alan memnun değil. Bir an önce gerçek bir regülasyon sisteminin kurulması gerekiyor. Bunu en az 8-10 yıldır söylüyorum.