Hayvancılıkta küçükbaş üreticisi getirilen ihracat yasağından dolayı büyük bir darbe yerken, Suriye’den 100 bin küçükbaş hayvan için Tarım Kredi Kooperatifleri ile Et ve Süt Kurumu’na transit geçiş izni verildi. Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerden getirilecek 100 bin baş küçükbaş hayvan Türkiye üzerinden yurt dışına ihraç edilecek. Tarım Kredi Kooperatiflerinin, transit geçiş izni verilen 50 bin küçükbaş hayvanı getirmek için eski AKP milletvekili Salih Kapusuz’un şirketi ile sözleşme imzaladığı iddiaları ise sektörde infiale neden oldu. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki Barış Pınarı Bölgesindeki üreticilere destek vermek amacıyla yaklaşık 100 bin baş küçükbaş hayvan için Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Et ve Süt Kurumu’na transit geçiş hakkı verildi. Barış Pınarı bölgesinden getirilecek 100 bin baş küçükbaş hayvan Türkiye’ye getirilerek yurt dışına ihraç edilmesi bekleniyor. Transit geçiş hakkı verilen 100 bin baş küçükbaş hayvanın 50 binini Tarım Kredi Kooperatifleri, 50 bini de Et ve Süt Kurumu getirecek. Tarım Kredi Kooperatiflerinin transit geçiş hakkı verilen 50 bin küçükbaş hayvanı getirmek için AKP eski Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz’un şirketi ile sözleşme imzalandığına yönelik iddialar ise sektörde tepkileri de beraberinde getirdi. 

KÜÇÜKBAŞTA İHRACAT YASAĞI ÜRETİCİYİ BİTİRDİ

Sözde et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için küçükbaş hayvancılıkta yapılan ihracatın Mart ayında durdurulması sektöre büyük bir darbe vurdu. İhracatın durdurulmasıyla birlikte küçükbaşta canlı ağırlık kg fiyatı hızla aşağıya düşerken, artan yem fiyatlarından dolayı da zararına üretim yapan yetiştiriciler dişi damızlık hayvanlarını bile satışa çıkarmak zorunda kaldı. Kurban bayramında küçükbaşta canlı ağırlık kg fiyatı 70 lira olarak açıklanmasına rağmen, kurban pazarlarında canlı ağırlık kg fiyatı 40 ile 50 liraya kadar düştü. 

Üretici, aylardır ihracatın açılması yönünde talepte bulunmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının bu talebe kulak tıkaması, küçükbaş hayvancılık sektörü göz göre göre bir krizin içine sürüklendi. 

KÜÇÜKBAŞTA İHRACAT ÖZEL SEKTÖR ELİYLE Mİ YOKSA DEVLET ELİYLE Mİ YAPILACAK BUNA KARAR VERİLEMEDİ!

Gelinen noktada, küçükbaş hayvancılıkta ihracatın yeniden açılması gündemde ancak bu ihracatın devlet eliyle mi yoksa özel sektör eliyle mi yapılacağına karar verilemedi. İddiaya göre küçükbaş hayvancılıkta ihracatın Et ve Süt Kurumu eliyle yapılması gündemde. Ancak ihracatın Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılması durumunda ortaya garip bir çelişki çıkacak. Et fiyatları yükselmesin diye kapatılan ihracatın, bu sefer devlet eliyle yapılacak olması manidar bulunuyor. Diğer yandan ESK’nın yapacağı ihracatta bazı çıkar gruplarının devreye girecek olması da sektörde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirecek. 

YERLİ ÜRETİCİLER İÇİN İHRACAT AÇILMADAN SURİYE’DEKİ HAYVANLAR İÇİN TRANSİT GEÇİŞ İZNİ VERİLMESİ YAŞANAN ÇELİŞKİYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ 

Diğer yandan küçükbaş hayvancılıkta, üretici dört gözle ihracatın yeniden açılmasını beklerken, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Et ve Süt Kurumu’na Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerdeki 100 bin baş küçükbaş hayvan için transit geçiş izni verilmesi dikkat çekti. Özellikle Barış Pınarı bölgesindeki yetiştiricileri desteklemek için bu kararın verildiği belirtilirken, transit geçiş izni verilen 100 bin küçükbaş hayvanın Türkiye üzerinden başka ülkelere ihraç edileceği kaydediliyor. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ SALİH KAPUSUZ’UN ŞİRKETİ İLE SÖZLEŞME YAPTIĞI İDDİALARI SEKTÖRDE TEPKİLERE NEDEN OLDU!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Suriye’den transit geçiş izni verilen 50 bin hayvanı getirmesi için AKP eski milletvekili Salih Kapusuz’un şirketi ile sözleşme yaptığı iddiaları sektörde tepkilere neden oldu. Tarım Kredi’nin hayvancılıkla ilgili iştiraki olan Tareks Hayvancılık şirketi varken transit geçiş izni verilen 50 bin baş küçükbaş hayvanın AKP’li eski bir milletvekilinin şirketine verildiği iddiaları manidar bulunuyor.