Yem fiyatlarına ardı ardına gelen zamlar üzerine yazılı bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, yem fiyatlarının kontrol altına alınmasını istedi. 

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

YEM FİYATLARINA DEFALARCA ZAM GELDİ

"Ulusal Süt Konseyince 01 Mayıs 2019 tarihinden geçerli olmak üzere yıl sonuna kadar çiğ süt tavsiyesi fiyatı 2.00TL olarak açıklanmıştır. Ancak tavsiye çiğ süt fiyatı belirlenmeden çok kısa zaman öncesinde ve sonrasında yem fiyatlarına defalarca uygulanan zamlar, yem ve süt paritesinin istikrarlı bir şekilde sağlanamaması, üreticilerimizi ve sektörü ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine sebep olmuştur. 

YEM FİYATLARI MUTLAKA KONTROL ALTINA ALINMALI

Gelinen noktada yeme gelen zamlar çiğ süt fiyatın artışının çok üzerindedir. Yem fiyatları mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Hal böyleyken Tarım ve Orman Bakanlığımızın vereceği desteklerin artması, üreticilerimizin en büyük beklentisi olmuştur. 2019 yılı ilk 3 ayında verilen süt destekleme rakamının yıl boyunca devam etmesi ve yem bitkilerinin üretiminin arttırılması için ilave destekler verilmesi gerekmektedir. 

25 KURUŞLUK DESTEK DEVAM ETMELİ 

2019 yılı Ocak Şubat Mart ayları süt destek primi 25 kuruş olarak belirlenmiş ve ocak ayı destek primleri yatırılmış, önümüzdeki süreçte şubat ve mart aylarının desteklerinin ödenmesi beklenmektedir. Bu destekleme rakamlarının yem fiyatları stabil bir durum kazanana kadar devam etmesi sektörümüz için önem arz etmektedir. 

DÖVİZDEKİ ARTIŞ TARIM VE HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dövizdeki artıştan en çok etkilenen tarım sektörü ancak devletimizin destekleme politikalarıyla dengede tutulacaktır. Döviz kurlarında öngörülemeyen herhangi bir artış en başta tarım ve hayvancılık sektörümüzü etkilemektedir. Üretimde sürdürülebilirliğin devam etmesi için değişen parametrelere karşı devletimizin ve bakanlığımızın destek politikasını arttırması, yem fiyatlarını düşürmek için gerekli tedbirlerin alınması, istikrarlı üretimimiz için çok önemlidir. 

Hedefimizin büyümek için üretimden geçtiği unutulmamalıdır. Üretmemiz için ise süt ve süt ürünleri politikasının günün şartlarına göre sürekli güncellenmesi ve tedbirlerin alınması sektörün ve üretimin gelişmesinde olumlu katkılar sağlayacaktır. 
Her zaman üreticilerimizin yanında olan Sayın Bakanımız ve çalışma ekibinin bozulan yem süt paritesiyle ilgili çalışmalarını da destekliyoruz. Tüm Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur"