Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 500 bin koyun projesinde üreticilere dağıtılacak hayvanların TÜDKİYEB'den karşılanacağını bildirdi. Bununla ilgili olarak TİGEM ile bir protokol imzaladıklarını ifade eden Çelik, "Devletimizin bu görevi bize vermesi büyük bir onurdur. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 günlük eylem planı çerçevesinde verilecek 50 bin hayvanın dağıtımına Kurban Bayramı sonrası başlayacağız. Bu eylem planı kapsamında en az 50 bin hayvanı hak edenlere teslim edeceğiz" dedi.

HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA DA BİLGİ VERDİ

Projeden yararlanmaya hak kazanan üreticilere dağıtılacak hayvanların özellikleri hakkında da bilgi veren Çelik, “Çiftçiye destek çerçevesinde verilen hayvan gebe olmalı. Vereceğimiz hayvanlar anaç, 15-30 ay arasındadır ve gebe olacak. Eğer kuzu verilirse, belli bir olgunluğa gelene kadar maliyeti çok olur, çiftçi zarar görür. Anaç koyun verirsek çiftçimiz ilk aşamada kuzusunu satarak masraflarını öder ve işine yatırım yapmaya başlar. Bu adımlar ülkemizdeki kırmızı et stokunun artmasına destek verir" değerlendirmesinde bulundu.

Bilindiği üzere genç çiftçi projesinde üreticilere dağıtılan hayvanların kalitesi yönünde ciddi iddialar gündeme gelmişti. Düşük vasıflı hayvanlar üreticilere dağıtılırken, bazı aracı firmalarla ilgili de şaibe iddiaları tartışma konusu olmuştu.