TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi (USK) bugün sabah toplanarak 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt tavsiye fiyatını belirledi. Toplantıda çiğ süt tavsiye fiyatı 11.5 lira olarak belirlendi. Belirlenen fiyat üreticiler için tam bir hayal kırıklığı oldu.

USK’NİN 1 LİTRE ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 10.54 LİRA

USK’nin Haziran ayı 1 litre çiğ süt üretim maliyeti 10.54 olarak açıklanmıştı. USK’nin maliyet hesabına göre süt üreticisinin eline sadece 1 lira kar geçecek. Ancak USK’nin maliyet hesabının düşük hesaplanması üreticinin bu karını da alıp götürüyor.

ÇİĞ SÜT FİYATI ÜRETİCİNİN MALİYETİNİN 60 KURUŞ ALTINDA KALDI

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile TÜSEDAD’ın Temmuz ayı çiğ süt üretim maliyeti 12 liranın üstünde bulunuyor. Buna göre üreticinin üretim maliyetine göre 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt tavsiye fiyatı, süt üreticisinin zararına üretim yapmaya devam edeceğini gösteriyor.

USK 10 AYDIR FİYAT AÇIKLAMIYORDU

Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı! Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı!

USK, en son çiğ süt tavsiye fiyatını 15 Ekim 2022’de 8.5 lira olarak açıklarken, aradan geçen 10 ayda çiğ süt fiyatında hiçbir güncelleme yapılmamıştı. Yüksek enflasyondan dolayı bütün girdi maliyetleri ve gıda ürünleri zamlanırken, üreticinin ürettiği süt fiyatının artırılmaması ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurarak, yoğun bir şekilde dişi hayvan kesimi yapılmıştı.