Milli Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Tarım Bakanlığının üzerinde çalıştığı ucuz et çalışmasının detaylarına ulaştı. Besicilerin hayvanlarını ESK’da kestirmesi için karkas kesim fiyatı 58-60 liradan 74 liraya çıkarılacak ve hayvan başına da ayrıyeten 2500 lira prim ödemesi yapılacak. 2500 lira prim ödemesi Hazine’den karşılanacak. 100 bin hayvan kesimi öngörülürken, Hazine’den besicilere ödenecek 250 milyon lira kaynak ayrıldı. Bulunan bu formülle ESK’nın kesim fiyatı piyasa fiyatlarının altında kalacağı için kıyma ve kuşbaşını da ucuz fiyattan satabilecek. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Hükümet Ramazan ayında vatandaşa ucuz et yedirmenin formülünü buldu. Uygulanan yanlış ithalat politikalarından dolayı ülke hayvancılığı büyük bir darbe yerken, Ramazan öncesi de et krizi kendisini göstermeye başladı. Yem başta olmak üzere artan maliyetlerden dolayı karkas kesim fiyatları yükselirken bu da et fiyatlarının artmasına neden oldu. Artan maliyetlere göre et fiyatları hala ucuz. Ancak yaşanan krizden dolayı vatandaşım alım gücünün düşmesi dar ve orta gelirli gruplar için artık ete ulaşımı neredeyse imkânsız hale getirdi. 

MİLLİ GAZETE UCUZ ET ÇALIŞMASININ DETAYLARINA ULAŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile vatandaşa ucuz et yedirmek için bir çalışma başlatırken, bu çalışmanın sonuçlarının da bugün açıklanması bekleniyor. Milli Gazete’nin Bakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, besicilerin elindeki kesimlik hayvanlar Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kestirilecek ve bu hayvanlardan elde edilen etler ESK’nın mevcut fiyatları (kıyma 83 lira, kuşbaşı 92 lira) üzerinden vatandaşa satılacak. 

SERBEST PİYASADA KIYMA 130-140 LİRAYA ÇIKARKEN ESK KIYMAYI 83 LİRADAN NASIL SATACAK?

Serbest piyasada karkas kesim fiyatı 85 ile 90 lira arasında seyrederken, bu fiyata kesilen hayvandan elde edilen kıymanın 83 liradan, kuşbaşının da 92 liradan satılması mümkün değil. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı hem ESK’nın zarar etmemesi hem de kıyma ve kuşbaşını piyasa şartlarına göre daha uygun fiyata satabilmesi için ara bir formül geliştirdi. 

HAYVANINI ESK’DA KESTİREN BESİCİLERE HAYVAN BAŞI 2500 TL PRİM VERİLECEK!

Besicilerin hayvanlarını ESK’da kestirmesi için öncelikle karkas kesim fiyatları yerli ve ithal hayvan ayrımı yapılmadan 74 liraya yükseltilecek. Mevcut durumda karkas kesim fiyatı ithal hayvan için 58 lira, yerli hayvan için 60 lira idi. Ancak serbest piyasada karkas kesim fiyatı 85 ile 90 lira arasında seyrederken, ESK’nın karkas kesim fiyatını 74 liraya çıkarması, besiciler için cazip bir tarafı olmayacak. İşte bunun için hayvanlarını ESK’da kestiren besicilere hayvan başı ayrıyeten 2500 lira da prim ödenecek. 

250 MİLYON LİRA HAZİNE’DEN KAYNAK SAĞLANDI

Alınan bilgilere göre, besicilere hayvan başı ödenecek 2500 lira prim Hazine tarafından karşılanacak. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığından 250 milyon lira da ödeneğin alındığı kaydediliyor. 

2500 LİRA PRİM ÖDEMESİ KARKAS KESİM FİYATINI KİLODA 10 LİRA ARTIRACAK!

Hayvan başına verilecek 2500 lira prim ödemesi, karkas kesim fiyatını ortalama 10 lira yükselterek 84 liraya çıkaracak. Böylelikle ESK’nın karkas kesim fiyatı piyasa fiyatları ile hemen hemen aynı noktaya gelecek. 2500 lira prim ödemesi ile besicilerin hayvanlarını ESK’da kestirmeleri teşvik edilecek, diğer tarafta ESK’nın da kesim fiyatı düşük kalacağı için zarar etmeden ucuz et satabilecek. 

RAMAZAN’DA İTHALAT YAPILMAYACAK RAMAZAN SONRASI İÇİN FİYATLAR TOPLANDI! 

Diğer taraftan Ramazan ayı için yurt dışından hayvan ve et ithalatı düşünülmezken, Ramazan Bayramı sonrası için bir çalışma yürütüldüğü kaydediliyor. Bunun için Kolombiya ve Avrupa ülkelerinden yapılacak besilik ve kasaplık hayvan ithalatı için şimdiden fiyat araştırması yapıldığı ve bazı firmalardan da fiyatların alındığı ifade ediliyor.