Değerli okurlarım. Biliyorum, en az siz de benim kadar bu haberlerden, yazılardan sıkıldınız… Haklısınız, lakin memleketin durumu, çiftçimizin perişan hali ve bu kadar kanunsuzluk fütursuzca işlenince, bu kanunsuzluklara bir de devletin yetkili organları alet olunca, sıkılsak da yazmak zorunda hissediyorum kendimi.

***

Çiftçiye hizmet amacı ile kanunla kurulan Ziraat Odaları, bakın ne şekilde kanunsuzluklar işlenerek hayatlarını idame ettirmekteler?

Delege seçimleri...

Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesinde çok açık yazılmış olan delege seçimleri, milletvekilleri seçimleri ile hemen hemen aynı şekilde yapılması lazım.

Maalesef ziraat odaları seçimlerinde, mevzuatta belirtilen seçim kuralları hiç işletilmiyor.

Peki, delege seçimleri nasıl yapılıyor?

Muhtarların büyük bir bölümü, köylerinden kaç delege çıkacaksa o delegeleri önceden belirliyorlar. Gerekli tutanak düzenleniyor, imza altına alınıyor. Kaymakamlık veya Valilik makamına teslim etmeleri gerekirken ziraat odalarına teslim ediyorlar. Prosedürü ziraat odaları tamamlıyorlar.

Seçimler yapıldı, sonuçlandı vesselam!

***

Peki, delege seçimleri nasıl yapılması lazım?

Muhtarlar, genel seçimlerde kullanılan sandıkları, köylerine kurmak zorundalar.

Sandık kurulunu belirleyip, seçimlere katılmak isteyen köylülere, sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oylarını kullandırmak durumundalar.

Oy kullanma işlemi neticelendikten sonra sandık kurulu, oy sayımına geçer, kullanılan oyların tasnifi yapıldıktan sonra sonuçlar tutanakla kayıt altına alınır, kullanılan reyler ile birlikte kaymakamlığa teslim edilir. Kaymakamlıklar veya valilikler itirazlar olması veya başka durumlarda, oyların tekrar sayılabilmesi için 3 ay boyunca muhafaza etmeleri gerekmektedir. 3 ayın sonunda tutanakla oylar imha edilir.

Yukarıda bahsettiğimiz seçim kuralları yasalarla belirlenmiştir.

***

Şimdi şu sorulara cevap aramak gerekiyor?

-Ülkemizde bulunan valiler ve kaymakamların ne kadarı, bu kuralları işletiyor?

-Bu işlerin bu şekilde yapılması gerektiğini bilmiyorlar mı?

-5 milyon üyesi bulunan Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi veya birincisi olan TZOB, bu kanunsuzluğa göz mü yummaktadır?

-Ziraat oda başkanları veya adayları, devletin organları alet edilerek yapılan bu kanunsuzluğu kullanarak, her köyde delegelere nüfus ediyorlar mı?

-Köylülerimizin bilhassa beş milyon üyenin, iradesinin bu şekilde çalınması suç değil midir? Bu konuda suç duyurusu yapılmış mıdır?

-Yasayla, çerçeveleri net belirlenmiş bu seçimlerde, yasalar çiğnenerek yapılan delege seçimleri, delegelerin seçtiği ziraat oda başkanları ve birlik yöneticileri seçimleri legal midir? Geçerli midir?

***

Eyyy oda başkanları, TZOB yöneticileri!

İtiraz olmamış ve seçim sonuçları geçerli.

Seçimlerde her yol mubah mı? Vicdanlarınız rahat mı?

KAYNAK: RECEP CİNGÖZ (Tarım Masası ve Çiftçinin Güler Yüzü TV Programları Yapımcısı ve Sunucusu)